Skip to main content

17 september 2022

Premie kattenverzekering mogelijk omhoog door gestegen dierenartskosten

partnerbijdrage

De tarieven die dierenartsen en dierenklinieken berekenen aan huisdiereigenaren, zijn sinds het begin van de coronacrisis met bijna 15 procent gestegen. Vergeleken met vijf jaar geleden is de stijging zelfs meer dan 25 procent.

Dit blijkt uit onderzoek door Huisdierenverzekeringen.nl, die een analyse maakte van de tarieven van enkele standaardingrepen bij ruim 35 dierenartspraktijken. De vergelijkingswebsite verwacht dat de premies van kattenverzekeringen ook omhoog zullen gaan, als direct gevolg van deze prijsstijgingen.

Het tarief van een consult bij een dierenarts steeg in twee jaar met 11 procent, van €37,60 naar €41,75. Het inenten van een kitten of kat nam in dezelfde periode met bijna tien procent toe, terwijl de rekening voor de castratie gemiddeld ruim 12% duurder uitvalt dan 2020.

Inflatie nog slechts beperkt van invloed

Men zou al snel aan de huidige inflatie denken als mogelijke hoofdoorzaak van de prijsstijgingen, maar dit lijkt toch deels anders te liggen. Zo zijn de meeste standaardtarieven van dit jaar al vóór de grootste inflatietoename vastgesteld.

Verder bleek het tarief van een consult in de avond of nacht het meest in prijs te zijn gestegen. Hier werd een toename van 23% geconstateerd, terwijl kostenstijgingen slechts in beperkte mate van invloed lijken te zijn op het nachtelijk honorarium van een dierenarts.


Premie kattenverzekering zal meestijgen

Katteneigenaren die een kattenverzekering hebben afgesloten om de dierenartskosten van hun poes of kater te dekken, zullen de prijsstijgingen in de toekomst ook gaan merken. “Met een dergelijke tarieftoename kan het bijna niet anders dat de premies van dierenverzekeringen mee zullen stijgen”, aldus een woordvoerder van Huisdierenverzekeringen.nl. “Al is zo’n verzekering met de huidige dierenartskosten echter zeker het overwegen waard”.

Aantal maal gelezen

702