Skip to main content

03 januari 2023

25 jaar KittenTeKoop

KittenTeKoop

Begin 1998 was ik zelf op zoek naar een raskat: Een Maine Coon. Ik moest zoeken in kattentijdschriften, kijken op het prikbord in de supermarkt en in de kranten rondneuzen bij de zoekertjes (want ja... nog geen internet hè?). Met de komst van mijn allereerste raskat begon ook mijn avontuur op het internet met het bouwen van websites én mijn avontuur in kattenland met het bezoeken van kattenshows. Mijn grootste droom: Een nestje kittens... dat wilde ik graag een keer mee maken!

Een nestje fokken

Wat wilde ik ook graag een keer een nestje fokken! Maar hoe meer ik leerde over het fokken van katten, hoe meer mensen met kennis op het gebied van kattenfokken ik ontmoette, hoe meer ik opzag tegen het fokken met mijn Maine Coon! Wat als er iets met haar zou gebeuren? Er zijn zoveel goede Catteries met meer verstand van lijnen, inteelt, kleuren, genetica dan ik? Wat als ik geen goed thuis voor ze kan vinden? Sterker nog.. ik denk dat ik niet eens afscheid kan nemen van die kittens! Pfff... Ondertussen... had ik inmiddels drie Maine Coons in huis rondlopen (want ja... het is een virus waar je mee besmet raakt!) en dat nestje... dat is er dus nog steeds niet van gekomen hè? ...


© KittenTeKoop November 2022: De eerste KattenShow vlog


Social Media

Na de website volgden al snel de Social Media kanalen: Facebook (2004), Twitter (2006) en Pinterest (2013). Waarbij de Facebook KittenTeKoop pagina maar liefst een bereik van meer dan 28.000 volgers wist te bereiken. Helaas, eind 2021 kwam er een abrubt een einde aan het Facebook tijdperk van KittenTeKoop (er mogen geen dieren te koop worden aangeboden). Inmiddels heb ik een nieuw en groeiend instagram account aangemaakt (9.900 volgers) en durf ik af en toe zelf voor de camera te verschijnen (jaja ik loop wat achter). De eerste vlog op mijn eigen YouTube kanaal (ik ben nog op zoek naar abonnees, ik heb er al 3! 😂) is een feit en een hoogtepuntje was wel mijn korte optreden bij het RTL Nieuws in oktober 2022.

25 jaar KittenTeKoop... het is voorbij gevlogen!


de website

Kitten Te Koop is in 1998 als "proefsite" opgezet om eens te kijken of ik ook zo'n website zou kunnen maken. Dat is gelukt, maar niet zoals ik vooraf ooit had kunnen bedenken. In plaats van mijn eigen kittens aan te bieden kwam de vraag van andere fokkers of ze hun kittens mochten aanbieden! Uiteindelijk is in 2018 de domeinnaam KittenTeKoop.nl vastgelegd. In de jaren daarna is de website aangevuld met dekkaters, herplaatsingen, links naar Catteries en gevuld met algemene informatie over (ras)katten, de aanschaf, verzorging en gezondheid van de (ras)katten. Het aantal bezoekers steeg van 25 per maand naar 3.600 per dag en de website hobby is inmiddels uitgegroeid tot werk in de vorm van KittenTeKoop en Blue Creations Webdesign.


© Bron RTLNieuws, uitzending 31 oktober 2022 20.30 uur. Reportage bijdrage: Jildou van Opzeeland (verslaggever), Kelly Kessen (dierenarts Dier & Recht) en Tamara De Brauwer (KittenTeKoop)Hoogtepunt

Facebook advertentie

Toch wel met stip op één in mijn Facebook tijdperk.. het bereik van deze advertentie was destijds schrikbarend hoog..556.967 bereikte mensen en maar 6 Brits Korthaar Kittens beschikbaar bij Cattery Knuz 🤔 en met 14 d. opmerkingen té veel om nog op te reageren 🙄

Dieptepunt

Dit was wel de meest afschuwelijke in al die jaren

Zelfs mijn chatbot had hier geen passend antwoord op 🤔 ... zucht....

Ojee... op slag verliefd!

Dat ik nog geen huis vol met katten heb is een klein wonder. Elke dag zie ik zoveel lieve, leuke en schattige kitten foto's! Het is best lastig en vaak denk ik dan: Nee, niet doen, niet reageren, ze vinden écht een heel goed ander nieuw mandje... Je kan niet alles kopen, focus, doe je werk! hahaha En toch zijn er twee monstertjes doorheen geglipt. Ze keken me aan op de foto's en  hopsakee... verkocht! UGGS en Ziggo... wat een schatten van katten. En het ergste van alles... ik vond die Sphynxen maar niets met die kale lijven, lelijk zelfs, maar wat zijn ze leuk!!! Dankbaar dat ik ook dit ras heb mogen leren kennen in de afgelopen jaren. Helaas is Ziggo overleden, maar UGGS is nog altijd mijn schaduw in huis ♥.

Op slag verliefd

oeps...

2012 | Ken je dat? Op slag verliefd? Nou... dat was even schrikken... Verliefd op een Sphynx 🤔!!! Na al dat Maine Coon geweld hier in huis 😂 UGGS ♥

Alweer op slag verliefd

nog een keer ... oeps

2013 | Ben er nog een keer in getrapt! 😂 Mijn lieve Ziggo ♥ Want ja... er kan er toch nóg wel eentje bij! Toch?


de toekomst

Ik ben benieuwd wat de toekomst nog gaat brengen... Nieuwe rassen? Minder rassen? Meer outcross? Komt er een verbod op KattenShows? Een verbod op de handel in dieren op Marktplaats? Zijn er nog meer rassen die het NVWA toe gaat voegen aan de lijst met verboden rassen? Kan KittenTeKoop nog meer samenwerkingen aan gaan? Meer samenwerking en overleg tussen de verschillende Catteries? Meer, nieuwe, strengere wet- en regelgeving? Inspraak in wet- en regelgeving? ...

Ik wil in ieder geval iedereen bedanken die KittenTeKoop in de afgelopen 25 jaar heeft ondersteund (alle Catteries, adverteerders, de rasverenigingen, etc. etc.) en ik kijk uit naar nog vele jaren van het helpen van mensen bij het vinden van hun droomkitten. Misschien kan ik over een x-aantal jaren het KittenTeKoop stokje overdragen aan mijn zoon... hoe mooi zou dat zijn? Maar voorlopig ben ik daar nog niet aan toe hoor!

En wie weet... misschien dat dat nestje er toch nog een keertje van gaat komen.... ♥ 
 

veranderingen wet en regelgeving

Er zijn verschillende veranderingen in de wet- en regelgeving geweest op het gebied van het fokken van raskatten in de afgelopen 25 jaar. Hieronder staan enkele belangrijke veranderingen:

 • 2002

  In 2002 is de Wet op de dieren bescherming (Wodb) ingevoerd, die de verantwoordelijkheid van dierenbezitters en fokkers op het gebied van de verzorging, het houden en het fokken van dieren heeft geregeld. Deze wet bevat onder andere regels voor het houden van dieren in catteries en het fokken van raskatten.

 • 2006

  In 2006 is de Fokkerijwet op de Honden en Katten ingevoerd, die specifieke regels bevat voor het fokken van honden en katten. Deze wet bevat onder andere regels voor het register van fokkers, de minimale leeftijd van dek- en fokdieren en de verplichting om gezonde dieren te fokken.

 • 2013

  In 2013 is de Wet Dieren gewijzigd, waarbij de verantwoordelijkheid voor de verzorging, het houden en het fokken van dieren is uitgebreid. Deze wet bevat onder andere regels voor het houden van dieren in catteries, de gezondheid van fokdieren en de verplichting om geregistreerd te zijn als fokker.

 • 2019

  In 2019 is de Wet Dieren gewijzigd om de bescherming van dieren te versterken. Deze wijziging bevat onder andere een verbod op het fokken van dieren met erfelijke afwijkingen die leiden tot pijn, leed of een verminderd welzijn.

 • 2021

  In 2021 is de Wet Dieren gewijzigd om de bescherming van dieren te versterken en de verantwoordelijkheid van dierenbezitters en fokkers te vergroten. Deze wijziging bevat onder andere regels voor het houden van dieren in catteries, de gezondheid van fokdieren en de verplichting om geregistreerd te zijn als fokker.

 • 2022

  In 2022 schept de NVWA duidelijkheid op welke rassen er nu precies een fokverbod is: De Scottish Fold en andere typen vouwoorkatten en de Bambino Sphynx.


Aantal maal gelezen

5517