Skip to main content

De gezondheid van uw raskat

Erfelijke afwijkingen, virus ziektes en aandoeningen bij een (ras)kat
 
Naast een leuk karakter en een mooi uiterlijk, is ook een goede gezondheid een belangrijk punt bij het overwegen van de aanschaf van een raskat.
Zo heb ik eerder al een aantal tips gegeven waar u op kunt letten bij de aanschaf van een kitten. Maar hoe goed een kitten er aan de buitenkant nu misschien nog uitziet, toch kan uw kitten belast zijn met een erfelijke afwijking. Om er voor te zorgen dat de kans dat u een dergelijk kitten zou kopen zo klein mogelijk te maken, kunt u erop letten of beide ouderdieren (indien gewenst ook regelmatig en recent) getest zijn op erfelijke afwijkingen.
 
Bij de kitten advertenties staan de namen van de ouders van de kittens vermeld, met daaronder een regel met de erfelijke afwijkingen en/of ziektes waarop deze ouders getest zijn. U ziet afkortingen staan als Felv, Fiv, HCM (echo), HCM dna (gen 1 N/N ), PKD ( echo ), PL, etc. Nu ben ik geen afgestuurd dierenarts en u waarschijnlijk ook niet, waardoor we uiteindelijk nog niet weten waar we aan toe zijn als we deze rits met afkortingen zien staan... Om een en ander te verduidelijken heb ik hieronder een overzicht gemaakt van alle afkortingen. Wat betekenen deze afkortingen, wat zijn deze afwijkingen en hoe kan erop getest worden? Geven deze testen een garantie voor de toekomst? NEE, dat niet, maar ze maken de kans wel kleiner dat u een kitten koopt met een aangeboren erfelijke afwijking!
 
Nu ziet u niet bij alle rassen dezelfde testen staan. Dit wil niet zeggen dat dat per definitie slecht is. Bij elk ras zijn weer verschillende erfelijke afwijkingen geconstateerd. De lijst met testen voor bijv. de Maine Coon ziet er weer heel anders uit dan bijv. de lijst met testen voor de Abessijn.
Dit overzicht is een algemeen overzicht van mogelijke afwijkingen. Niet alle afwijkingen komen bij alle rassen voor. Wilt u weten welke afwijkingen bij de ras van uw keuze voorkomen? Verdiep u dan ook in deze materie voordat u een kitten aanschaft! Kijk of een bepaalde erfelijke afwijking voorkomt bij het ras van uw keuze. Informeer hiernaar bij de fokker en vraag om de testpapieren.

Erfelijke afwijkingen

HCM

Staat voor: Hypertrofische cardiomyopathie
Dit heeft betrekking op: Het hart

Meer informatie:
HCM Foundation

Testen mogelijk:
Vanaf de leeftijd van 1 jaar.
Poes: Herhalen op een leeftijd van 3, 5 en 8 jaar.
Dekkater: Jaarlijks herhalen
Kater: 3, 5 en 8 jaar.

PKD

Staat voor: Polycystic Kidney Disease
Dit heeft betrekking op: De nieren

Meer informatie:
PKD Uitleg
HCM Foundation

Testen mogelijk:
Vanaf de leeftijd van 6 maanden.
Herhalen alleen als de eerste test voor de leeftijd van 1 jaar is gedaan.


HD

Staat voor: Heup Dysplasie
Dit heeft betrekking op: Het heup gewricht

Meer informatie:
PawPeds

Testen mogelijk:
Vanaf de leeftijd van 1 jaar

PL

Staat voor: Petalla Luxatie
Dit heeft betrekking op: Het knie gewricht

Meer informatie:
Dierenkliniek Emmeloord | Patella Luxatie

Testen mogelijk:
Vanaf de leeftijd van 1 jaar

GM

Staat voor: Gangliosidosis
Dit betreft: Een stofwisselingsziekte

Meer informatie:
VHLGenetics


SMA

Staat voor: Spinale Musculaire Atrofie
Dit heeft betrekking op: De skeletspieren

Meer informatie:
PawPeds

PKdef

Staat voor: Pyruvaat Kinase deficiëntie
Dit betreft: Een vorm van Bloedarmoede

Meer informatie:
VHLGenetics

PRA

Staat voor: Progressieve Retina Atrofie
Dit betreft: Een netvliesaandoening

Meer informatie:
Dierenkliniek Tiel-Drumpt


Virus ziektes

FeLV

Staat voor: Feline Leukemie Virus
Dit heeft betrekking op: Het immuunsysteem

Meer informatie:
Dierenkliniek Wilhelminapark

FIV

Staat voor: Feline Immunodeficientie Virus
Dit heeft betrekking op: Het immuunsysteem
ook wel KattenAids genoemd

Meer informatie:
Dierenkliniek Wilhelminapark

FIP

Staat voor: Feline Infectieuze Peritonitis
Dit betreft een: Buikvliesontsteking

Meer informatie:
Dierenkliniek Wilhelminapark


Aandoening

BEAR

Staat voor: Brainstem Auditory Evoked Response
Dit betreft: Doofheid

Deze test is verplicht bij witte kittens

Meer informatie:
BEAR Test


Steeds vaker hoort / leest / ziet u in de media verhalen over hoe ongezond rasdieren zijn. Er wordt zelfs gepleit om shows met rasdieren te verbieden met als reden dat rasdieren enkel op uiterlijk worden gefokt en dat er geen rekening wordt gehouden met het welzijn en de gezondheid van de rasdieren. Als voorbeeld voor een van deze rassen wordt vaak de Pers genoemd vanwege de extreem platte neus, die er door de jaren heen "ingefokt" is.

Maar wist u ook dat er bij heel veel serieuze fokkers een verantwoord fokbeleid is en dat gezondheid van de raskatten daarbij altijd bovenaan staat? Deze Catteries laten hun katten regelmatig testen op erfelijke afwijkingen die op hun ras van toepassing kunnen zijn. Vraagt u zich af waarom een fokker zijn/haar fokdieren niet laat testen of bepaalde erfelijke afwijkingen? Vraag het dan vooral!

De fokker kan u uitleggen waarom hiervoor wordt gekozen, maar als bekend is dat een bepaalde aandoening of erfelijke afwijking voorkomt in het ras, dan is er geen excuus om niet te testen! Zoek dan een Fokker die wel verantwoord bezig is met de gezondheid van het ras!

Heeft u als fokker of dierenkliniek aanvullende informatie of informatie die niet mag ontbreken in dit overzicht? Laat het me dan altijd weten via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ik zorg er dan voor dat deze informatie wordt toegevoegd aan het overzicht!