Skip to main content

18 juni 2020

Krabbende kittens, dat is normaal gedrag

(maar ze moeten van je tas afblijven)

gesponsorde content

Kittens zijn ontzettend leuke dieren. Ze rollen over de kop, rennen zich een marathon en hangen in de gordijnen. Oeps… dat laatste wil je natuurlijk niet. Om over krabben maar niet te spreken. Hoe houd je dit binnen de perken?

Je moet er niet aan denken dat de kat het behang van je muur krabt of je mooie Plevier tas onderhanden neemt. De krassen die ze maken zijn vaak behoorlijk diep en ook al kan leer zichzelf behoorlijk herstellen, zo’n diertje mag gewoon niet aan je tas zitten. Ook niet aan de bank, het kozijn of de gordijnen. Wat doe je eraan?

Als een kat zich laat gaan op je Eastpak rugzak is er meer aan de hand

Allereerst is het belangrijk om te weten dat krabben natuurlijk gedrag is. Ze krabben om hun nagels te scherpen of een territorium af te bakenen. Heel normaal en een krabpaal biedt uitkomst.

Gaat een kat echter zijn boekje te buiten, dus gaat overmatig krabben aan meubels, muren of laat zich gaan op je Eastpak rugzak, dan is er iets anders aan de hand. In dat geval kan het zo zijn dat een kitten onzeker is, stress ervaart of bang is. Het heeft vaak ook te maken met zijn eigen territorium afbakenen als er bijvoorbeeld andere huisdieren in huis aanwezig zijn. Het probeert steeds opnieuw zijn eigen veilige plekje te markeren. Met dat krabben.

Omdat het natuurlijk gedrag is, heeft straffen geen zin. Wat wel zin heeft is erachter zien te komen waardoor het diertje zoveel aan het krabben is. Voelt het zich onveilig vanwege de verhuizing? Is het bang voor een andere kat in huis? Als je dat weet kun je daar maatregelen voor nemen.

 

Straffen heeft geen zin. Probeer erachter te komen wat de reden is van dit gedrag.

Jouw Castelijn & Beerens blijft veilig als de kitten buiten krabben leert

Het is in ieder geval belangrijk om een krabpaal aan te bieden en ervoor te zorgen dat het dier zich daarmee veilig voelt en dat het een eigen plek heeft. Als er meer katten zijn, zorg dan ook voor meerdere krabplekjes zijn. Dan heeft de kitten geen stress van het delen van een bepaalde ruimte en krabpaal. 

Als een kat zich veilig voelt en tevreden is en de ruimte prima kan delen met andere katten, zal het krabben stukken minder worden en in ieder geval niet meer uit frustratie gebeuren. Het scherpen van de nagels moet gewoon af en toe. Dat doen katten op latere leeftijd meestal aan paaltjes of bomen buiten, maar dat moet de kleine nog leren. Dat gebeurt heus wel, waardoor jouw Castelijn en Beerens tas ook veilig blijft.