Skip to main content

23 juni 2020

Zweedse rugzak en Zweedse kat bereiken beide hoge leeftijd

gesponsorde content

In Zweden weten ze wel raad met duurzaamheid. Dan hebben we het niet over Ikea meubelen, maar over duurzame rugzakken en katten die een extreem hoge leeftijd bereiken. Hoe dat zit, lees je hier.

In Zweden is in 1978 de Fjallraven Kanken uitgevonden. Een kwaliteitsrugtas van het bekende Zweedse outdoormerk, en die gaat jaren mee. Deze is gemaakt van een oersterk materiaal en heeft alle kwaliteiten die je van een rugzak verwacht.

De Fjallraven rugzak zit stevig op de rug door de goed uitgeruste schouderbanden en hebben een royale inhoud. De tas is niet voor niets enorm populair onder scholieren. Vooral omdat de tas in alle mogelijke kleuren beschikbaar is en met het bekende arctic vosje voorop, spreekt de tas tot de verbeelding.

Een Fjällraven rugzak gaat jaren mee

Van het Fjallraven vosje stappen we over naar katten, en dat heeft alles met de levensduur van een Zweedse kat te maken. Volgens de media werd kat Missan in 2015 dertig jaar. Dertig jaar! Of Missan nu nog leeft, is niet bekend, maar in 2015 had ze slechts wat kleine rug- en nierproblemen en ging ze die dertig jaar makkelijk halen.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd ze als kitten opgevangen door de familie van Åsa Wickberg op een boerderij in Karlskoga, in Värmland en de provincie Örebro Län in Zweden.

Toch blijkt deze Zweedse kat nog niet de oudste te zijn. In 2017 wordt er in de media gewag gemaakt van een 32-jarige kat: de Britse Nutmeg uit Gateshead. Hij leed aan een hartkwaal en de eigenaren moesten hem in dat jaar laten slapen.


Volgens verhalen was de Amerikaanse Creme Puff de oudste kat ooit. Hij werd 38 jaar en drie dagen.
 

Oudste kat ooit werd 38 jaar

Nutmeg bleek qua hoge leeftijd een uitzondering, maar katten worden tegenwoordig wel vaker oud. Dan spreken we van rond de twintig jaar, dankzij betere voeding en goed medische zorg. Gemiddeld worden huiskatten vijftien jaar oud.

Volgens verhalen was de Amerikaanse Creme Puff de oudste kat ooit. Hij werd 38 jaar en drie dagen.