Skip to main content

13 juli 2020

Wat is een Cattery? Wat is een (brood)fokker?

auteur: KittenTeKoop

Wat is een Cattery? Als je de betekenis van het woord Cattery opzoekt in de Van Dale zie je: 1. Kattenpension 2. Kattenfokkerij.

Enkele uitzonderingen daargelaten zijn de Catteries die op KittenTeKoop adverteren en vermeld zijn met een link naar de Cattery allemaal 2. Kattenfokkerijen. Slechts een enkele kattenfokker heeft namelijk naast de Cattery ook een kattenpension.

Nu vind ik eigenlijk dat het woord "kattenfokkerij" niet helemaal klopt. Je kan namelijk wel katten fokken, maar ben je dan ook automatisch een Cattery?

Niet helemaal... als ik vervolgens even verder zoek en de vraag stel aan mijn vriend "Google": Wanneer ben je een Cattery? Dan lees ik het volgende: Waar staat de term cattery voor? Een cattery is een fokker specifiek voor katten. De term fokker kan ook van toepassing zijn op honden, terwijl 'cattery' specifiek voor het fokken van katten is. In de volksmond wordt de naam cattery vaak gebruikt voor fokkers van raskatten die erkend zijn door rasverenigingen.

Ik wil geen fokker worden, maar misschien wil ik wel één keer een nestje.... Ja, ook dan ben je een fokker!

Ook wanneer je slechts éénmalig een nestje wilt met je kat dan ben je een fokker. Het is goed om je dit vooraf te realiseren als je je gaat oriënteren op een raskat. De vraag die een Cattery je vooraf stelt: Wil je een gezelschapsdier of wil je er mee gaan fokken? Heb je fokplannen? Laat het de Cattery dan weten! Wil je gewoon een nestje hebben, bijvoorbeeld omdat het leuk is voor de kinderen of omdat jonge poesjes zo leuk zijn? Heb je gehoord dat het gemakkelijk is om met een nestje kittens wat geld bij te kunnen verdienen? Overleg het met de Cattery! Wat voor fokker wil je worden? Dat hangt helemaal af van jou! Lees je in, verdiep je in het ras, verdiep je in de gezondheid van de kat, genetica, erfelijke afwijkingen, probeer samen te werken met een Cattery die kennis van zaken heeft, die bereid is om je te begeleiden, etc. etc.


Ik wil geen fokker worden, maar misschien wil ik wel één keer een nestje....

Wat is een goede kattenfokker?

Ik ben een kattenfokker. Ik leer een leven lang over stambomen, genetica, ziektes, gedrag in katten en rasstandaarden en van anderen met hetzelfde ras.
Ik breng elk kitten groot alsof het mijn eigen kleintjes zijn en besteed evenveel tijd aan het vinden van een eeuwig liefdevol gezin voor hen.
Ik laat alleen dieren op deze planeet geboren worden waarvan ik denk dat ze de gezondste (geestelijk en lichamelijk) en de mooiste voorbeelden zullen zijn van hun ras.
 
Ik steun elke familie die een van mijn kleintjes kiest tot hun dood en laat hen weten dat ze nu deel uitmaken van onze uitgebreide familie. Ik vier overwinningen met hen en huil me in slaap wanneer er 1tje sterft. Ik ben er als het nodig is dat 1tje terugkomt of door dringende omstandigheden een nieuw gezin nodig heeft.
Ik houd ze vast wanneer ze geboren worden en wanneer ze de wijde wereld in vertrekken. Ik deel mijn kennis met wie er om vraagt en socialiseer mijn kittens zodat ze de weerspiegeling zijn van mijn inzet. Ik houd uitgaven en inkomsten, noch gespendeerde tijd bij die ik aan hen heb besteed vanwege mijn liefde voor hen. Dat zou niet de juiste maatstaf zijn van hoe ik me voel. De prijs die ik vraag voor mijn kleintjes zijn nooit winst, maar investeringen in de huidige en volgende generatie zodat het ras alleen maar beter word zowel op gezondheids- als gedragsniveau.

Ik schaam mij niet voor wie ik ben ... Ik werk hard om een goede liefdevolle katgezinde persoon te zijn en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. Ik ben een fokker en ik ben er trots op.

Wat is een broodfokker?

Ik ben een broodfokker. Stambomen, genetica, ziektes, gedrag van katten, rasstandaarden dat boeit me helemaal niet. Ik fok zoveel mogelijk kittens, waar ik liefst niet te veel aandacht aan hoef te besteden, zodat mijn kosten zo laag mogelijk zijn. Het liefst doe ik ze zo vroeg mogelijk de deur uit. Het maakt me ook niet zoveel uit waar ze terecht komen. Als ze maar betalen. Het kan me ook niet zoveel schelen hoe ze eruit komen te zien of hoeveel nestjes mijn poezen krijgen. Wie de vader is van de kittens? Dat maakt toch niet zoveel uit?  Garantie die geef ik tot aan de deur. Heb je een probleem  met je kat? Zoek het lekker zelf uit. Je hoeft me ook écht niet op de hoogte te houden hoe het met hem of haar gaat. Weg is weg en dat geeft weer ruimte voor een volgend nestje. Sterft er 1tje? Dat is zo jammer van het geld. Weer minder inkomsten! Ik ga ook niet naar een dierenarts als zo'n bevalling niet goed gaat. Weet je wel wat dat kost?
Als ze geboren worden dan regelt moeders het maar verder. Als ze niet willen drinken, dat is dan mooi pech. Je denkt toch zeker niet dat ik met flesjes aan de gang ga? Het liefst houd ik deze kittens met hun moeder in een kooi. Dan slopen ze mijn huis niet en wordt het geen rommel. Ja, het huis is wel netjes, maar dat is voor als er een koper komt. Die beesten zoeken het zelf maar uit verder.
 De prijs die ik vraag voor mijn kleintjes is pure winst, ik doe geen investeringen in de huidige en volgende generatie. Wat nou rasverbetering, gezondheid of gedragsniveau? 

Ook ik schaam mij niet voor wie ik ben ... Ik werk hard om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld te verdienen. Ik ben een broodfokker en ik ga er mee door totdat de mensen pas snappen hoe slecht ik wel niet ben.


Waar koop jij het liefst je kat?

Na het lezen van bovenstaande twee type fokkers... Waar koop jij het liefst je kat? De broodfokker, die het geen ene moer kan schelen zolang het maar geld oplevert? Of de kattenfokker die begaan is met zijn/haar katten? Die je bij zal staan met advies en raad als er problemen zijn? Natuurlijk zijn er ook kattenfokkers die helaas ergens tussenin deze twee type fokkers vallen... Ze doen hun uiterste best om een goede fokker te zijn, maar zien het nut van testen nog niet echt in, vinden stambomen aanvragen maar lastig en als het ingewikkeld wordt, dan geven ze niet thuis. Het is aan jou als koper om je vooraf goed te (laten) informeren. Val niet meteen als een blok voor dat superleuke schattige koppie, maar zoek op het internet naar ervaringen met deze fokker. Er is zoveel informatie hier op deze website en online te vinden! Waar kan je op letten? Wat zijn erfelijke afwijkingen? Welke testen kunnen vooraf gedaan worden? Wat kan je een Cattery voor vragen stellen? etc. etc. En bij twijfel? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Ik ben inmiddels al meer dan 20 jaar actief in de wereld van de raskatten en kan je tips geven die je helpen bij je zoektocht. Maar voordat je gaat mailen: Lees eerst "even" alle informatie die je hier op KittenTeKoop kunt vinden!