Skip to main content

16 juli 2020

Help! Mijn kat plast in huis....

auteur: KittenTeKoop | Gesponsorde content

Wat een ellende... Je lieve huisgenootje ging altijd zo netjes op de bak en opeens besluit hij om écht overal te plassen behalve in de kattenbak!

Super vervelend natuurlijk! Je huis gaat er ontzettend van stinken... en zie die vieze geur maar eens uit je huis te krijgen. Maar wat nu? Allereerst: Een kat zal nooit of te nimmer zijn of haar plas buiten de bak doen om jou te pesten. Er is altijd een reden voor te vinden!

En voordat we een reden in het gedrag, de omgeving of stress gaan zoeken: Laat je kat onderzoeken bij een dierenarts! Vaak is er een medische oorzaak voor het plotseling veranderde gedrag van jouw kat!

Lichamelijke aandoening: Blaasontsteking

Blaasontsteking bij katten is een veelvoorkomende aandoening die erg vervelend is voor je kat, maar zeker ook voor jou als baasje. Hoe ontstaat blaasontsteking bij katten, wat kun je doen om de aandoening bij je kat zelf te behandelen en hoe kun je dit lastige kwaaltje voorkomen? Je leest het in dit artikel: Blaasontsteking bij je kat!

Je leest daar alles over de symptomen en de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking en hoe je de kans op een blaasontsteking kunt verkleinen.

Sproeien of plassen?

Probeer ook te achterhalen of je kat sproeit of plast in huis... Kom je de urine van je kat tegen op de muren, deuren of tegen je bank of favoriete stoel? (dus verticaal) Dan is er een grote kans dat je kat sproeit in plaats van plast! Grote kans dat je lieve schat het nodig vindt om zijn/haar territorium af te bakenen. Is je kat nog niet gesteriliseerd of gecastreerd? Dan zou dat een oplossing voor het sproei probleem kunnen zijn. Je kan het verschil tussen plassen en sproeien ook zien, mocht je je huisgenootje toevallig betrappen... Als je kat plast, dan hurkt je kat. Als je kat sproeit, dan blijft je kat staan, gaat de staart omhoog en hopsakee er wordt naar achteren iets aan "gesproeid".

Sproeien of plassen in huis... straffen of boos worden heeft geen zin! Het kan het probleem alleen maar erger maken...


Stress

Zijn alle lichamelijke oorzaken uitgesloten en kan de dierenarts je ervan verzekeren dat je kat in topconditie verkeerd? Dan kan je jezelf afvragen of er iets in huis is wat in de ogen van de kat niet klopt, anders zou moeten of stress oplevert. Je kan denken aan:

  • Te veel katten in huis en te weinig kattenbakken

  • Meer dan genoeg kattenbakken, maar niet schoon genoeg

  • Ben je onlangs verhuisd? Is er iemand uit het gezin overleden of weggegaan? Is er misschien juist een gezinsuitbreiding geweest? (mens of dier)

  • Is er een andere viervoeter in huis waar het eigenlijk niet zo goed (meer) mee klikt?

 
Probeer ook eens te kijken of je huis wel op zijn "kats" is ingericht.
Als we het alleen al even over de kattenbak gaan hebben dan zijn er zoveel zaken die mee kunnen spelen... Heb je één kat? Plaats dan minimaal twee kattenbakken in huis! Misschien vind je kat het kattengrit wat je gebruikt wel supervervelend. Staat je kattenbak wel ver genoeg uit de buurt van zijn etensbak? Zit er een deksel of deurtje in de kattenbak? Ook dat kan soms gewoonweg niet fijn zijn! Kortom... ga experimenteren, lezen en op zoek naar een praktische oplossing.

Op het internet zijn heel veel tips & tricks te vinden. Heb je alles geprobeerd, is er geen lichamelijke oorzaak gevonden en zou je kat de meest gezonden, relaxte en verwende kat ter wereld moeten zijn? ... Overweeg dan zeker om de hulp van een gedragstherapeut voor katten in te schakelen!