Skip to main content

19 juli 2020

Vakantietijd! Gaat de kat mee of blijft hij thuis?

gesponsorde content

De zomervakantie is weer begonnen en dat betekent voor veel kattenbaasjes dat ze een veilig logeeradresje of een lieve oppas zoeken voor hun kat. Toch komt het steeds vaker voor dat mensen ervoor kiezen om hun geliefde huisdier mee te nemen naar het vakantieadres. De auto volgepakt; koffers, luiertas en kinderen achterin en de kat in een reismand erbij. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? En waar moet je dan zoal aan denken om ervoor te zorgen dat de reis en vakantie voor alle reisgenoten, menselijke én dierlijke, een succes wordt?

Wat is het beste voor de kat

Net zoals elk mens uniek is en zijn eigen voorkeuren heeft, zijn katten ook niet allemaal hetzelfde. Dat betekent dat je je eerst moet afvragen of jouw kat wel geschikt is om mee te gaan op vakantie. Is je kat een rasechte avonturier, die al van jongs af aan gewend is om op pad te gaan, die nieuwsgierig is en graag onderweg, in wat voor vervoersmiddel dan ook? Dan is het misschien helemaal geen gek idee om je trouwe vriendje mee te nemen op reis. Maar is je kat eerder een beetje angstig, houdt hij niet zo van nieuwe geurtjes en andere omgevingen en is het een drama om hem in een reismandje te krijgen? Dan doe je jouw huisdier een veel groter plezier wanneer je hem lekker thuislaat met een verzorger of in een goed kattenpension onderbrengt.

De bestemming

Waar de reis naartoe gaat is ook bepalend bij het maken van de beslissing of je kat mee kan of niet. Ben je van plan om met je laptoptas dames te gaan backpacken in Azië? Dat is echt voor maar enkele bijzondere katten een leuke reisbestemming. Maar vier je vakantie in een eigen vakantiehuisje op een camping die niet heel ver rijden is? Dan wordt het alweer een heel ander verhaal. Denk ook even goed na over het klimaat van je reisbestemming. Ga je kamperen in de woestijn dan zijn de hoge temperaturen overdag en ijzige kou in de nacht voor je kat minder plezierig.


Je kat mee op vakantie... is dat wel zo'n goed idee?
 

Je kat mee de grens over? Mag dat?

Voor je per ongeluk illegale dingen doet is het verstandig om even op te zoeken wat de regelgeving van het door jou gekozen land zegt over het meenemen van huisdieren zoals een kat. Zo moet je er niet alleen voor zorgen dat jouw kat gechipt is, maar ben je ook verplicht om een paspoort mee te nemen waarin staat dat hij zijn entingen heeft gehad. Het is handig om alle kat-gerelateerde spulletjes in een leren laptoptas bij elkaar op te bergen zodat je alles bij de hand hebt en weet te vinden, wanneer je dit moet laten zien aan de autoriteiten.

Gezond verstand gebruiken

Om ervoor te zorgen dat je kat een goede reis heeft moet je ook gewoon een beetje je gezonde verstand gebruiken. Verplaats je even in je huisdier; wat zou je zelf nodig hebben voor een fijne reis? Denk aan eten, drinken, voldoende ruimte om een beetje te bewegen en op tijd pauzes inlassen. Ben je eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen zorg er dan voor dat je kat een veilige en rustige plek krijgt om even bij te komen van het reisavontuur. Dan helpt het enorm als hij zijn eigen vertrouwde geurtjes ruikt aan zijn eigen spulletjes zoals zijn mand, dekentje, etensbakjes, speeltjes en uiteraard kattenbak. Geef hem de tijd om te wennen en beloon hem met wat lekkers als hij zich ontspant.