Skip to main content

19 augustus 2020

Zo houd je je kitten koel in de zomer

gesponsorde content

Katten staan er bekend om dat ze goed tegen warmte kunnen. Toch schuilt er gevaar in het hebben van zo’n reputatie, want we zouden misschien minder snel denken dat onze kittens of katten het ook te warm kunnen krijgen en extra verzorging nodig hebben. Wanneer de zomer zijn intrede doet, moet je oververhitting en een zonnesteek bij je kat voorkomen. Wordt dit de eerste zomer met jouw kitten? De volgende tips zullen je helpen om koel de zomer door te komen met je nieuwe vriendje.

Ventilatie en verkoeling

Waarschijnlijk zorg je al voor voldoende ventilatie en verkoeling als je thuis bent, maar die airco is dus niet alleen een zegen voor jou. Ook je kat heeft er baat bij. Zorg er dus voor dat het huis ook overdag koel blijft, wanneer jij niet thuis bent door in ieder geval ’s morgens alle ramen open te zetten of de airco zijn werk te laten doen. Als het echt heel heet is, laat de airco dan ook overdag aan staan. Door het op een lage stand te zetten kun je je energierekening een beetje drukken. Daarnaast is energie vergelijken een goed idee. Als je een airco in huis hebt, wil je daar immers zo goedkoop, maar ook zo vaak mogelijk gebruik van kunnen maken in de zomer. Dat zal je kat je zeker in dank afnemen. Natuurlijk kun je in plaats van de airco een ventilator aanzetten als je thuis bent, maar laat je kat hier nooit mee alleen. Met kittens moet je extra oppassen. Hun nieuwsgierigheid en energie brengt ze sneller in de problemen.

Laat je kat de koele plekjes opzoeken

Zelfs als het boven de dertig graden is buiten, zijn er koelere plekjes in huis te vinden. Heb je een kelder, een trapkast of een badkamer met tegels? Geef je kat dan toegang tot dit soort ruimtes. Dit kan wat lastiger zijn met een kitten, want je wilt waarschijnlijk niet dat je kat de hele ruimte op stelten zet. Voorzorgsmaatregelen treffen kan nodig zijn. Leg het wc-papier bijvoorbeeld op een veilige hoogte en zorg ervoor dat de wc-pot gesloten is, voordat je je kitten toegang geeft tot de verkoelende tegeltjes van je badkamer. Je kunt ook gebruik maken van koelmatten of half gevulde waterflessen in de vriezer leggen. Wikkel de flessen vervolgens in een doek en kijk of je kat hier tegenaan wilt liggen.

Hydratatie

Het kan soms lastig zijn om je kat te verleiden tot drinken, maar op warme dagen is hydratatie extra belangrijk. Een fonteintje kan helpen, maar zeker op de zeer warme dagen kun je ook proberen om wat ijsklontjes in de waterbak te doen.


Leg het wc-papier op een veilige hoogte en zorg ervoor dat de wc-pot gesloten is, voordat je je kitten toegang geeft tot de verkoelende tegeltjes van je badkamer.