Skip to main content

30 januari 2021

Wat is er toch aan de hand?

Maart 2020... de maand waarin de eerste maatregelen tegen de verspreiding van het Corona virus van kracht gingen. Een intelligente lockdown ging van start...

De impact op mens en dier

Ik weet nog dat ik dacht... "Ojee, dit is niet zo best". Met open mond luisterde ik naar de persconferenties, het nieuws en las ik zoveel mogelijk berichten op Social Media. Als ik maar niet ziek word, als mijn familie en vrienden maar gezond blijven... Het werken op kantoor verplaatste zich naar het werken thuis. Hond blij, katten dolgelukkig met alle extra aandacht van het baasje... En ik dacht... jeetje... da's best relaxed. Hopsakee, je bed uit, achter je computer, werken, lunchen, nog meer werken, ondertussen de katten kroelend en spelend op het bureau. En dat was ook relaxed en leuk en gezellig.... voor een paar weken...

We zijn nu bijna een jaar verder en ik mis de mensen om me heen, de sociale contacten, mijn collega's. Ik ben de angst om dit virus beu, net als heel veel mensen om me heen, in Nederland, in België, Europa en de rest van de wereld. We wachten op het vaccin die ons hopelijk weer een stukje van onze vrijheid en sociale contacten terug kan geven.

Er zijn er een paar heel gelukkig met deze situatie

Ja, er zijn ook winnaars in de hele verhaal... dat zijn mijn huisdieren. De hond, de kat (want helaas ben ik één van mijn katten aan hartfalen verloren in 2020), de vissen en ons paard. Ze doen het goed met alle extra aandacht. Niet dat ze iets tekort kwamen in het "oude normaal", want dit baasje is van de 24 uur maar 4 uur buitenshuis aan het werk. Maar nu is er 24/7 iemand beschikbaar. Het personeel staat dag en nacht voor ze klaar, wat een luxe!

  


Het lijkt wel oorlog; Rellen op straat, rellen op Social Media. Geen blad voor de mond en iedereen vindt overal wel iets van

(Ras)Katten voor Corona tijd

In de periode voor Corona was er al een strijd gaande tegen de raskatten wereld. De jacht tegen de Bambino Sphynx fokkers werd breed uitgemeten in de pers en op Social Media. Het verbod op het fokken met té korte neuzen, té korte poten werd aangescherpt. De Perzen fokkers kwamen in beeld en ja... ook de Brits Korthaar moest het gaan ontgelden, want ook dat ras... dat kan écht niet! Dat is overigens niet mijn mening, maar het beeld dat werd neergezet. Nu kan ik een heel betoog houden wat ik er wel of niet van vindt, maar dat er een negatieve spiraal gaande is... dat is wel duidelijk. De regels voor het fokken van (ras)katten worden aangescherpt. Nóg meer regels, een verplichte opleiding Honden en Kattenbesluit etc. Alles met doel om de gezondheid van de katten te verbeteren en de brood- en rommelfok tegen te gaan.

(Ras)Katten in Corona tijd

De komst van de aangescherpte regels, de jacht op fokkers van de "slechte" rassen en daar bovenop Corona heeft veel Catteries doen besluiten om het fokken van een nestje daar waar mogelijk uit te stellen of zelfs maar helemaal te stoppen met de Cattery. Het is in Corona tijd ook niet makkelijk om een goed nieuw thuis voor je kittens te vinden. Persoonlijk kennis maken met de kittenkopers is lastig, bezoek aan huis is een risico.

Gevolg: Het aanbod van (ras)katten is sterk afgenomen en de wachtlijsten nemen toe. In sommige gevallen wordt er al een bedrag gevraagd om zelfs maar op een wachtlijst te mogen staan. Is er één kitten beschikbaar? Dan komen daar soms meer dan 100 geïnteresseerden op af.

Meer vraag dan aanbod

Nu iedereen zo goed als thuis moe(s)t blijven stijgt tegelijkertijd de vraag naar kittens naar een tophoogte. De vraag is op dit moment zó groot dat het eigenlijk ook niet meer uitmaakt wat voor kitten iemand zoekt, als het maar een kitten is. Met stamboom, zonder stamboom, kort haar, lang haar, als het maar vier poten heeft en een staart en een hoge aaibaarheidsfactor heeft. Het lijkt wel oorlog. Kon je voorheen een rasloos kitten nog "gratis" afhalen, nu wordt er als een dolle geboden op Marktplaats. Biedingen lopen op tot zelfs € 475 voor een HTK-kitten! 7 weken jong, geen stamboom, geen testen, niet gechipt, niet ontwormd, niet ingeënt etc.

Wet van vraag en aanbod bepaalt de prijs van een product

Ook bij de raskatten zie je de prijzen stijgen. Ook daar is een hoop om te doen op Social Media. Hoe kan die fokker nou zoveel vragen? Belachelijk! Zegt een groepje fokkers die zelf nooit zoveel zouden vragen.... Max. € 850 is een "normale" prijs en wie meer vraagt is opeens een broodfokker in hun ogen... Tja... mensen... wordt wakker!

Er is zoiets als een wet van vraag en aanbod, die bepaalt de prijs van product en mens. Prijs en vraag houden elkaar altijd in evenwicht. Zakt de prijs van een product, dan neemt de vraag toe. Als de prijs van een product stijgt, dan neemt de vraag af en daalt de prijs. Dit is niet door mensen bedacht, maar is iets waar wij allemaal dagdagelijks mee te maken hebben, of we willen of niet. Ook de mate van beschikbaarheid bepaalt de prijs en dat is nu precies wat er gaande is!

Zegt dat iets over de kwaliteit van de kittens die iemand fokt? Bepaalt de prijs dat? Is iemand meteen een brood of rommelfokker als de prijs stijgt? Ik denk het niet. Je mag er je mening over hebben en zelf je "oude" prijs hanteren. Niemand die je tegenhoud. Maar om nou maar meteen die ander als "slecht of rommelfok" af te schilderen? Als je niets zinnigs te melden hebt... houd dan je mond en haal er een ander niet mee naar beneden in een poging je eigen manier van handelen goed te praten.

Oplichters actief

De enorme vraag naar kittens maakt een bepaalde groep mensen nog actiever: De oplichters! Ze laten mooie kittenfoto's zien. Beloven een goede gezondheid, goed gesocialiseerde kittens. Het enige wat je hoeft te doen is de transportkosten te betalen... Voor € 300 is het kitten van jou en je moet nu betalen... want het vliegtuig vertrekt zo en jouw kitten staat klaar in een transportbox op de luchthaven. Klaar voor vertrek, klaar om in jouw armen terecht te komen...

Trap er niet in! Hoeveel mails, telefoontjes en WhatsApp berichten ik al heb gehad van mensen die al een aanbetaling hebben gedaan van € 100 of op het punt staan dit te doen en nu weer alle hoop op een kitten verloren zijn. Het is in en in triest...

Denk je een kitten gevonden te hebben? Vraag of je mag komen kijken! Kijk of het kitten er is, of moederpoes er is en of het te vertrouwen is. Kijk of er een Nederlands paspoortje aanwezig is met een stempel van een Nederlandse dierenarts en betaal dan pas aan! Doe dit alles persoonlijk, kijk mensen aan. Koop niet direct een kitten via internet, Messenger of de WhatsApp. Ik snap hoe graag je een kitten wilt, maar dit is niet de manier! Doordat je zo graag wilt, word je blind voor deze vorm van oplichting. Kittens worden ingevlogen vanuit het buitenland, op transport gezet vanuit verweggiestand omdat de vraag hier zo groot is! Deze kittens zijn niet gezond, niet gesocialiseerd en hebben allesbehalve een lange toekomst voor zich. Zorg ervoor dat dit niet meer interessant is. Wacht met het kopen van een kitten! Zolang we deze kittens blijven kopen, blijven de transporten interessant! Dit moet stoppen....


Leuk kitten gevonden en twijfel je of alles wel klopt wat er belooft wordt? Denk goed na! Voor je het weet ben je een paar honderd euro armer en heb je uiteindelijk geen kitten en een hoop verdriet!

   

Nog een laatste woord

Ben je op zoek naar een kitten? Realiseer je dat je écht niet de enige bent! Reageer je op een advertentie? Stel jezelf voor, laat weten waar het kitten terecht komt! Misschien logisch, maar voor een fokker heel belangrijk bij het bepalen wie er in aanmerking komt voor het kitten!

Ben je een fokker? Realiseer je dat het kopen van een kitten geen dagelijkse kost is voor de mensen die op zoek zijn! Ze zullen hun vraag misschien wat lomp stellen, maar de intentie zal niet zijn om je hiermee te kwetsen.

Vraag een aanbod stonden nog nooit zover uit elkaar als nu. Laten we elkaar helpen in plaats van af te kraken en laten we onze ongezouten mening voor ons houden. We zitten allemaal in hetzelfde Corona schuitje en als we het samen positief houden, komen we hier sterker uit dan dat we er in gingen.

Aantal maal gelezen

3724