Skip to main content

06 februari 2021

Waarom slapen katten zoveel?

gesponsorde content

Nu mensen veel meer thuis zijn dan anders gaan bepaalde zaken opvallen. Zo zie je nu pas dat je buurmeisje eigenlijk op een jongens fiets fietst, of is het toch een meisjesfiets?  En je kat, is het normaal dat die zo vaak voor pampus ligt?

Nachtdieren

Volgens een website van dierenartsen wel, want katten slapen gemiddeld zestien tot twintig uur per dag. Met name overdag slapen katten veel.  Ze zijn overigens niet altijd in diepe slaap, maar doen meestal dutjes. Ze rusten dan wel uit, maar ze zijn zich wel heel erg bewust van de omgeving. Dat gedrag stamt af van vroeger toen ze nog als roofdieren leefden.
 
In die tijd hadden katten voldoende energie nodig voor de jacht. Dat  jagen vond met name ’s nachts plaats. Het instinct van vroeger zit er bij de huidige huiskatten nog steeds in. ‘ Nachts zijn ze een stuk actiever. Overdag energie besparen en ’s nachts jagen op prooien. Dat laatste is door al die bakjes voer die ze van hun baasjes krijgen niet meer nodig, maar toch blijft dat instinct erin zitten.
 
Een kat op leeftijd en kittens hebben meer slaap nodig. Kittens kunnen zelfs tijdens het spelen zomaar in slaap vallen. Dat is heel normaal.
 

     
    

Een kat op leeftijd en kittens hebben meer slaap nodig. Kittens kunnen zelfs tijdens het spelen zomaar in slaap vallen. Dat is heel normaal.

Weer

Het weer is eveneens een factor die invloed heeft op het slaapgedrag van katten. Op een koude dag of regenachtige dag zie je het buurmeisje niet op haar kinderfiets voorbij komen en een kat spotten is lastiger. Een kat slaapt als het slecht weer is veel meer dan op een mooie warme zonnige dag. In de herfst en winter slapen katten dus nog veel meer dan in de lente en zomer.

Hoge slaapplek

Katten geven de voorkeur aan slaapplekken die hoog zijn. Bijvoorbeeld slapen op een bank of op een kast. De keuze voor zo’n hoge plek heeft ook met vroeger te maken toen katten nog in het wild leefden. Op een hoge plek heb je als kat een beter overzicht wanneer je de ogen opent. Verder heeft zo’n hoge slaapplaats als voordeel dat je minder snel te pakken bent als prooi.

Aantal maal gelezen

1766