Skip to main content

24 maart 2021

Waarom katten zo van tassen houden (en wij stiekem ook)

gesponsorde content

Dat een kat ervan houdt om zich te verstoppen op lekkere plekjes zal menig kattenbaasje waarschijnlijk wel weten. Vind je ze de ene keer op een lade in de kledingkast, is het de volgende keer in de mand vol met vuile was of in een oude doos. Katten vinden het heerlijk om zich te nestelen op zo’n plekje om lekker te ontspannen of zich even terug te trekken en te gaan slapen.

Zelfs onderzoek wijst het uit

Katten vinden holletjes fijne plekjes en kruipen dan ook graag even weg in zo’n nauw plekje. Er is in Utrecht zelfs onderzoek gedaan naar dit fenomeen en dat onderzoek wees uit dat katten optimaal ontspannen op zo’n plekje waar ze eigenlijk maar net aan in of tussen passen. Het stressniveau van de katten in het onderzoek was verlaagt namelijk aanzienlijk wanneer zij zich bevinden in een nauw holletje zoals een tas of een doos waar ze precies in passen. De kat zou zich zelfs sneller op zijn gemak voelen wanneer hij zich in een ruimte bevindt waar een dergelijke tas of doos aanwezig is. Zo kunnen zij zich lekker terugtrekken. Voortaan hoef je dus ook niet meer op zoek te gaan naar allerlei dure speelattributen, zet simpelweg een tas zoals een Dakine rugzak of een oude doos in een ruimte en je kat zal helemaal zen worden. Je kunt het maar weten als kattenliefhebber!

     
    

Alleen op vrijwillige basis

Er zit echter wel een maar aan dit verhaal. Hoe leuk katten tassen ook vinden als zij op zoek zijn naar een lekker plekje om te ontspannen, is dit niet het geval wanneer jij je kat met opzet in een tas stopt om hem mee te nemen naar de dierenarts bijvoorbeeld. Dat blijkt altijd een behoorlijk lastige klus te zijn namelijk. Zie je kleine hondjes vaak genoeg door hun baasje vervoerd worden in kleine handtassen of speciaal ontworpen hondentassen, zal je dit bij een kat niet gauw meemaken. Althans niet op vrijwillige basis.

Nieuwsgierigheid ten top

Een andere reden waarom je een kat geregeld terug kan vinden op onvoorziene plekjes zoals in de Zebra rugzak van je dochter of in jouw nieuwe Ted Baker handtas is omdat ze gewoon heel erg nieuwsgierig zijn. Ze zullen in de tas nieuwe onbekende geurtjes vinden waar ze graag even aan willen snuffelen. Heb je nu net een dure nieuwe tas op de kop getikt en wil je niet dat je nieuwsgierige kat zich hierin gaat verstoppen, dan is het verstandig om deze goed op te bergen. Met name in de winter vinden katten het fijn om zich te verstoppen op zo’n nauw plekje omdat dit ook veel warmte met zich meebrengt. 

Echte tassen liefhebbers

Inmiddels weet je nu wel dat wij als mensen niet de enige levende soort zijn op aarde die zo dol zijn op tassen. Onze lieve katjes delen deze liefde voor tassen net zo. Hopelijk is je nu wat duidelijker geworden hoe dat nu precies komt. 

Aantal maal gelezen

2350