Skip to main content

14 juli 2021

Zo kun je voorkomen dat je kat krabt aan het meubilair

partnerbijdrage

Krabben is een volkomen natuurlijk gedrag voor een kat en hoewel de meeste katten die naar buiten kunnen gaan krabben aan palen en bomen in je tuin, krabben velen nog steeds graag binnenshuis. Hierbij gaat hun voorkeur uit naar het tapijt of de meubels, al vinden ze het ook niet altijd erg om even met de nagels over de gietvloer te gaan. In dit artikel kun je meer lezen over waarom katten dit doen, maar ook hoe je dit gedrag kunt stoppen.

Waarom krabben katten aan meubels?

Katten krabben om het buitenste deel van de klauw, wat de schil wordt genoemd, los te maken en te verwijderen, waardoor het scherpe oppervlak eronder zichtbaar wordt. Door te krabben worden ook de spieren in de voorpoten en ruggengraat van je kat getraind om ze fit te houden. De oppervlakken waarop ze krabben zijn meestal stijf, zodat ze niet bewegen als de kat eraan trekt tijdens het krabben, wat bij een epoxy gietvloer bijvoorbeeld het geval is. Daarnaast krabben katten soms ook om de aandacht van hun baasje te trekken. Krabben kan bovendien met angst te maken hebben, al is dit vaak niet het geval. 

Wat kun je doen om te voorkomen dat je kat aan de meubels krabt? 

Je kat voorzien van alternatieve oppervlakken om te krabben is de eerste stap om te voorkomen dat het dier aan je vloercoating, meubels of tapijten krabt. Een algemene regel is dat katten graag krabben op harde oppervlakken die weerstand bieden aan de trekkracht van hun klauwen. Ze willen ook dat hun lichaam zo hoog of zo lang mogelijk wordt uitgerekt om optimaal te profiteren van de oefening. Het is erg belangrijk om je kat niet te straffen voor het krabben aan de meubels. Krabben is een volkomen natuurlijk, normaal gedrag voor een kat, dus ze doen niets verkeerd. Ze hebben dan ook gewoon geen idee waar het acceptabel of onaanvaardbaar is om te krabben. Alternatieve kraboppervlakken zoals kattenkrabplanken en -palen zijn direct verkrijgbaar in alle dierenwinkels en online dierenwinkels. Ze zijn meestal gemaakt van hout of stevig karton en bedekt met een stug materiaal. 

Hoe kies je de beste krabpaal voor je kat?

Als je kat herhaaldelijk aan een bepaald oppervlak of object krabt, is het belangrijk om te begrijpen waarom ze in dit gebied krabben om een ​​geschikt en geschikter alternatief voor hen te bieden. Waar krabben ze bijvoorbeeld? Sommige katten krabben graag direct nadat ze hebben geslapen of in strategisch belangrijke gebieden zoals deuropeningen of routes naar hun favoriete plekken, zoals trappen. Hoe hoog is het object dat je kat krabt? Is het een verticaal oppervlak, zoals de armleuning van een bank, of horizontaal, zoals het tapijt in de hal? Wat is de textuur van het oppervlak dat bekrast wordt door het dier? Op basis van de antwoorden van deze vragen kun je vervolgens beslissen hoe de krabpaal die jij gaat kopen voor je kat eruit moet zien. Als je meerdere katten hebt, heb je eigenlijk ook meerdere krabpalen nodig. 

Aantal maal gelezen

1243