Skip to main content

28 september 2021

Dit moet je weten over hypoallergeen kattenvoer

partnerbijdrage

Sommige katten kunnen allergisch zijn voor allerlei voedsel, al kunnen ook andere dingen leiden tot allergieën bij deze viervoeters. Hierdoor kunnen ze gaan braken of diarree krijgen. Maar voor welk voedsel een kat allergisch is, hangt volledig af van het dier als individu. Vaak kun je met een verandering van dieet de allergische reactie stoppen en oplossen, waarbij de hulp van een dierenarts zeker geen overbodige luxe is. Daarnaast zou je ook eens hypoallergeen kattenvoer gemaakt op basis van insecteneiwit kunnen geven aan je kat. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit voedsel een allergische reactie veroorzaakt. In dit artikel kom je meer te weten over hypoallergeen kattenvoer op basis van insecteneiwitten.

Om echt hypoallergeen te zijn, moet kattenvoer worden afgebroken, zodat er geen grote eiwitten zijn die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze voedingsmiddelen die bekend staan als gehydrolyseerde diëten bevatten kleinere eiwitten, waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze een immuunrespons veroorzaken. 

 

Bij alle allergieën zijn katten meestal allergisch voor dingen waaraan ze vaak worden blootgesteld. Rundvlees, kip, zeevruchten, eieren, zuivel en gluten zijn veelvoorkomende triggers van de allergische reacties. Het is ook gebruikelijk om allergisch te zijn voor meer dan één type eiwit en vaak is het exacte ingrediënt dat de allergie veroorzaakt niet bekend.

Er zijn geen nauwkeurige gegevens over hoe vaak voedselallergieën bij katten voorkomen, omdat de onderliggende oorzaak van een allergische reactie moeilijk te diagnosticeren kan zijn, vaak is er meer dan één allergietrigger voor een individuele kat. In verschillende onderzoeken wordt aangenomen dat voedselallergie 1 tot 11 procent van de katten met huidaandoeningen treft.

Katten met voedselallergie kunnen darmverschijnselen vertonen, waaronder diarree en braken. Ze kunnen ook last hebben van een jeukende huid en zich presenteren met haaruitval en korsten. De enige manier om te bewijzen dat het voedsel de oorzaak is, is om gedurende 12 weken uitsluitend een nieuwe bron van eiwitten en koolhydraten of een gehydrolyseerd dieet te voeren. Als de symptomen verdwijnen, is er waarschijnlijk sprake van voedselallergie.

Een gehydrolyseerd dieet moet het minst allergeen zijn voor je kat. Maar ze zijn duur om te produceren en vaak niet het lekkerste voer en sommige katten zullen deze diëten daarom niet eten. Het beste dieet voor je kat kan er een zijn met een nieuwe eiwitbron die geen allergie veroorzaakt, zoals eend of wild. Het is een kwestie van vallen en opstaan om een ​​dieet te vinden dat je kat graag eet en dat geen allergieën veroorzaakt.

Als je denkt dat je kat een allergie heeft, is het belangrijk om de dierenarts te vertellen over wat je je kat voedt, inclusief alle lekkernijen en snoepjes. Weten wanneer de allergie is begonnen en waardoor deze erger wordt, kan ook bepalen wat de meest waarschijnlijke oorzaak is. De dierenarts wil misschien veelvoorkomende oorzaken van allergieën uitsluiten  voordat hij een dieetproef start, bijvoorbeeld vlooienallergie, als je kat een jeukende huid heeft. Ze willen misschien ook een ontlastingsmonster nemen en controleren op parasieten en darminfecties, als je kat moet overgeven of diarree heeft. Voordat je met je kat naar de huisdier gaat, zou je in principe eerst ook al zelf een proef kunnen doen door de kat hypoallergeen voedsel te geven. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de allergische reacties hierna niet meer voorkomen. 

 

Aantal maal gelezen

1240