Skip to main content

03 november 2021

Een kat kopen en verzorgen - hoeveel kost dat?

partnerbijdrage

Als je een nestje pluizige kittens ziet, zou je het liefst alle katjes mee naar huis nemen. Voordat je een huisdier aanschaft, is het wel belangrijk de kosten te berekenen. Hoeveel mag je verwachten kwijt te zijn aan een kat?

De aanschaf van een kat

Hoeveel een kat kost, verschilt sterk. Een volwassen kat is soms gratis op te halen. Adoptiekosten voor een kat of een kitten uit het asiel liggen vaak tussen de 100 en 200 euro. Wil je een kitten met een stamboom? Dan zijn de kosten sterk afhankelijk van het ras dat je wilt. De populaire Brits korthaar kost bijvoorbeeld tussen de 350 en 1.000 euro. Een Perzische kat kost je echter al snel 3.700 euro. Het duurste kattenras is de ashera. Voor deze sluit je het beste een persoonlijke lening af, want voor dit beestje tel je maar liefst 70.000 euro neer. Dit ras is overigens niet toegestaan in Nederland en België, dus je zult ook moeten verhuizen als je grenzeloos verliefd bent geworden op dit ras.

Kosten voor benodigdheden

Er zijn een aantal benodigdheden die je in huis moet halen voor je nieuwe huisdiertje. Een kattenbak en een voer- en drinkbakje spreken voor zich, maar vergeet ook niet de krabpaal of het krabmeubel. Daarnaast is een reismand en wat kattenspeeltjes geen overbodige luxe. Je bent aan deze benodigdheden waarschijnlijk 80 tot 200 euro kwijt, afhankelijk van de kwaliteit van de producten.

Dierenartskosten

Je hoopt dat je kat een gezond en gelukkig leven gaat leiden, maar gezond of niet, zo nu en dan is een bezoekje aan de dierenarts nodig. De dierenarts geeft je huisdier de nodige herhaalvaccinaties en zal de gezondheid van je kat controleren. Dit kost je 50 tot 100 euro per keer. Daarnaast zul je waarschijnlijk tien euro per maand uitgeven aan middelen om je kat vrij te houden van parasieten. Als je een binnenkat hebt, ben je hier wellicht minder aan kwijt. Castratie of sterilisatie kost tussen de 60 en 130 euro. Houd er rekening mee dat je kat onverhoopt ziek kan worden. Daarom is het verstandig je huisdier te verzekeren of een spaarpotje aan te leggen.

Voedsel voor je kat

Hoeveel je kwijt bent aan het kattenvoer is afhankelijk van het type en het merk kattenvoer dat je koopt. Droogvoer is goedkoper dan voer uit blik. Kattenvoer van de beste kwaliteit kan je meer dan 400 euro per jaar kosten, terwijl goedkoop voer rond de 100 euro per jaar kost. Bespaar echter niet te veel op voedsel. Goed voer houdt je kat gezond en dat is het belangrijkst!

Aantal maal gelezen

1172