Skip to main content

21 december 2021

Hoe kun je je kat laten genieten van kostuums?

partnerbijdrage

Ja, Halloween is net geweest. Toch is het alweer bijna tijd om ons klaar te maken voor kostuums. Natuurlijk is het kerstmanpak op het moment zeer populair doordat de kerstdagen eraan zitten te komen. Maar, over een paar maanden moeten we ons allemaal geloven aan de kostuums. Eind februari 2022 kunnen we immers carnavalskleding dragen en feestvieren, als het coronavirus dat tenminste toelaat. Toch is carnaval niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren kunnen hiervan genieten. Je kat kun je een kostuum aantrekken met behulp van de onderstaande tips.

Begin vroeg

Zorg ervoor dat je je kat van tevoren kennis laat maken met het kostuum. Laat het op de grond liggen of in de buurt van de favoriete slaapplek van je kat, zodat het dier aan het zicht en de geur kan wennen. Probeer het te besprenkelen met hun favoriete lekkernijen of wat kattenkruid om ze geïnteresseerd te maken in het kostuum. En als ze erop gaan liggen, dan moet je dat zien als een regelrechte bonus! Ze zullen er hun geur aan geven en het zal voor hen niet als een vreemd en onbekend voorwerp aanvoelen. Op deze manier kun je er hopelijk voor zorgen dat je kat het kostuum zal dragen.

Ga langzaam

Nadat je kat gewend is aan de aanblik en de geur van het kostuum, kun je proberen het een paar minuten over de rug van je kat te leggen om ze te laten wennen aan het gevoel. Probeer in het begin niet hun poten door de armsgaten te steken of hun hoofd te bedekken. En zorg ervoor dat je je kat genoeg lekkers, huisdieren of speeltijd geeft, zodat je kat het kostuum associeert met een positieve ervaring. Als je kat eenmaal gewend is aan het gevoel van het kostuum op zijn rug, kan het helpen om je kat langzaam door de stappen van het aantrekken van het kostuum te leiden, terwijl je hem beloont met complimenten, traktaties en pauzes voor speeltijd.

Observeer lichaamstaal

Let goed op de lichaamstaal van je kat bij het aankleden van het kostuum om ervoor te zorgen dat ze niet gestrest of bang zijn. Hoewel je kleine kattenpompoen er schattig uit kan zien, kan een sjorstaart, een verlaagd hoofd en afgeplatte oren een teken van angst zijn; en de gebruikelijke tekenen van sissen en meppen zijn allemaal goede indicatoren dat je kat het kostuum gewoon niet wil dragen. Het is belangrijk om de behoeften van je kat te begrijpen en ze nooit te dwingen een kostuum te dragen als ze stress of ongemak ervaren.

Perfecte pasvorm

Zorg ervoor dat alles wat je je kat aandoet de juiste maat heeft zodat het perfect past. Dit omvat ook halsbanden en harnassen, dus niet alleen kleding of kostuums! Een veilige vuistregel is dat je gemakkelijk een vinger onder de kraag of het kostuum moet kunnen schuiven. Dit is om ervoor te zorgen dat de kostuums niet te strak zitten en het vermogen van je kat om te springen, bewegen en ademen niet te belemmeren. Een te kleine pasvorm kan dit namelijk belemmeren, waar je kat niet blij van zal worden.

Spelen en foto's

Als het kostuum eindelijk aan is, breng dan de foto's - en traktaties! Als je kat niet zeker weet wat hij moet doen, probeer hem dan te plagen met een verenspeeltje om je kat te lokken om op te staan en hem te volgen. Dit laat je kat zien dat ze niet verlamd zijn door de schattige hommeltrui en dat ze juist gemakkelijk kunnen staan en lopen! Houd je kat bovendien altijd in de gaten als ze verkleed zijn in hun Halloween-kostuum. En als het tijd is om wat foto's te maken om de pure schattigheid van je kat in een kostuum vast te leggen, houd dan rekening met het comfort en de gemoedstoestand van je kat, en let opnieuw op hun lichaamstaal.

Aantal maal gelezen

913