Skip to main content

08 mei 2022

De Perzisch Langhaar, ras onder druk

KittenTeKoop

Maart 2022 werd ik benaderd door de redactie van KATTENMANIEREN, met de vraag of ik wilde praten over het ras en de ontwikkeling van: De Pers. Nu ligt dit ras al geruime tijd behoorlijk "onder vuur" en is het een gevoelig onderwerp voor velen. Zeker voor de fokkers die met al hun ziel en zaligheid bezig zijn met een fokprogramma waarbij de gezondheid de hoogste prioriteit heeft. Ook als dit betekent dat er terug gegaan moet worden naar minder "extremen".

We shall not tolerate suffering

Oftewel in goed Nederlands: "Wij zullen geen lijden tolereren". Deze uitspraak is gedaan door Joan Judd, fokker en oprichter van International Cat Care. Ik sluit me daar bij aan. Waarom een dier laten lijden door uiterlijke kenmerken die alleen maar zo zijn omdat wij, als mensen, dit zo graag willen zien?

Verbieden of veranderen?

Volgens Dier & Recht is de moderne (extreme) Peke Face Pers gedoemd om uit te sterven. Niet alleen de extreme korte snuit, maar ook de vacht leveren ernstige (gezondheids) problemen op. Daarnaast is er een regelregeving van kracht dat het verboden is om dieren te fokken op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van ouderdieren of nakomelingen wordt benadeeld. Honden met een te korte snuit mogen sinds 2019 wettelijk niet meer gefokt worden in Nederland.

Het fokken van een ras is een gezamelijke onderneming

Nu kan het best zo zijn dat één Cattery vindt dat deze zorgvuldig zijn/haar fokdieren selecteert, de katten gezond en in orde zijn of met de vinger wijst naar problemen die aanwezig zijn bij "een paar andere, slechte fokkers of broodfokkers", maar dat doet er helemaal niet toe. Het gaat niet om één mening, het gaat om het GEZAMELIJK aanpakken van gezondheidsproblemen binnen het ras. Het merendeel van de fokkers van het Perzische Ras zal samen moeten besluiten om de algemene gezondheidsproblemen aan te pakken. Samen dus, samenwerken. Niet "mijn" bloedlijnen, maar "onze" bloedlijnen. Dan bepaal je ook samen hoe het ras zal zijn: 
Zonder extreem platte snuit, met neusje en een beter gebit.

Tijd voor verandering

Wanneer fokkers bepalen dat de huidige "standaard" NIET is wat ze willen en ze hier en nu een grens trekken, dat wordt het tijd om te bepalen wat de Pers wél is. Denk dan niet alleen aan nu, maar ook waar het ras moet staan over 20 jaar. Wat hiervoor nodig is is tijd. Tijd om te leren samenwerken, tijd om een nieuwe rasstandaard uit te werken en toe te werken naar deze nieuwe rasstandaard. Dit gaat niet van vandaag op morgen. Dit heeft tijd nodig. De Peke Face Pers was er ook niet in één dag. Het heeft jaren en jaren geduurd om dit extreme uiterlijk te fokken. Net zoals het jaren en jaren zal duren om terug te gaan naar het "oude" uiterlijk van de Pers.

Dus wanneer Dier & Recht aangeeft dat de moderne (extreme) Peke Face Pers gedoemd om uit te sterven. Dan kan dat op twee manieren:

  • Fokkers gaan samenwerken naar een nieuwe rasstandaard, de Pers als ras blijft bestaan, echter met een andere standaard
  • De Pers, als ras met een te korte snuit, wordt volledig verboden. Er komt een fokverbod

Laten we hopen dat dit laatste niet nodig zal zijn en dat er nog voldoende Catteries bestaan die bereid zijn om gezamelijk toe te werken naar een Pers die wél gezond en happy door het leven kan gaan. Dat is zeker mogelijk, daar ben ik van overtuigd.

Toekomst | Waar "we" naartoe kunnen gaan, de Pers mét neus zonder extreem platte snuit

Verleden | Waar "we" nu nog te veel staan, de Pers zonder neus met extreem platte snuit

Aantal maal gelezen

2612