Skip to main content

14 juli 2022

Een krabpaal voor je kat of kitten kopen

partnerbijdrage

Een krabpaal is voor een kat essentieel. Er zijn veel verschillende soorten. Welke moet je kopen? Lees snel verder.

 

Om je kat blij te maken en je meubels te sparen, kun je een krabpaal voor je kat of kitten kopen. Zeker mensen die voor het eerst een kat nemen, vergeten de krabpaal nog wel eens. Ze denken uiteraard aan voer, bakjes, een fijne mand en een kattenbak. Maar een krabpaal is net zo essentieel. Krabben is voor een kat een natuurinstinct, vroeg of laat zal iedere kat ermee beginnen. Hoe sneller je leert dat een kat de krabpaal daarvoor mag gebruiken en het meubilair niet, des te groter de kans dat dit meteen goed aangeleerd wordt.

Waarom krabt een kat?

Waarom krabt een kat aan een krabpaal? Dit heeft meerdere redenen. Het is voor het verzorgen van de nagels en voor het trainen van spieren. Daarnaast kun je je voorstellen dat een kat het gewoon erg fijn vindt om te doen. Als je kat buiten is, zal hij ook krabben aan dingen, dit kan een boom zijn of bijvoorbeeld een balk in de tuin. Sommige katten prefereren een verticale krabpaal, denk dus aan een boom, terwijl anderen een horizontale krabpaal fijner vinden. Als je kat dus de krabpaal niet gebruikt, maar aan de bovenzijde van de bank gaat krabben, kan het zijn dat hier zijn of haar voorkeur naar uitgaat.

Sterke krabpaal kopen

Je weet nu dat voor een kat de krabpaal gebruiken als een soort training is. Hij of zij strekt zich uit, zet z’n nagels er lekker in en klimt er het liefst ook nog in. Een mooie, stevige krabpaal kopen voor je kat is een must. Voor een kleine kat kun je met een kleinere krabpaal toe, maar voor een grote kat is een grotere krabpaal noodzakelijk. Inmiddels zijn krabpalen er ook als speeltoestel voor je kat. Dit geeft ze meteen een eigen plekje in huis waar ze zich bijvoorbeeld ook even terug kunnen trekken als ze willen slapen.

Alternatief voor krabpaal kat

Zocht je op krabpaal kat en schrik je van de formaten? Sommige mensen hebben een kleine studio of appartement en zoeken iets compacters. Geen zorgen, je kunt ook een krabcorner kopen voor je kat. Deze breng je op de hoek van een muur aan, zodat je kat toch een fijne plek voor het krabben heeft. Als je al een tijd geleden je verdiept hebt in krabpalen, zul je versteld staan van de mogelijkheden.

Redenen waarom je kat krabt

  • Nagels onderhouden - De dode buitenste laag van de nagels komt los door het krabben, en een frisse, scherpe nagel komt tevoorschijn
  • Stress afreageren - als een kat zich even ongemakkelijk voelt verlicht krabben de spanning. Net als plotseling zich wassen heet dit 'overspronggedrag'.
  • Territorium markeren - De klieren onder de voetzolen scheiden geuren en feromonen af waarmee de kat zijn leefgebied afbakent.

Aantal maal gelezen

1173