Skip to main content

30 augustus 2022

5 tips om jouw kat te laten wennen aan je nieuwe huis

partnerbijdrage

Ga je verhuizen? Dan moet je heel wat regelen. Zo moet je een bestelbus huren of verhuiswagen huren zodat je alle spullen kunt verhuizen, alles inpakken en zorgen dat je breekbare dingen ingepakt zijn. Maar wanneer jij een kat hebt, moet je hier ook veel voor regelen. In dit artikel geven we je 5 tips om jouw kat aan je nieuwe woning te laten wennen. 

Tip 1: Zorg voor een veilige ruimte

Wij snappen heel goed dat je ruimte nog een rotzooi is als je net bent verhuisd. Toch is het goed om te zorgen voor een rustige ruimte met alle voorzieningen erin. Het is goed om te kiezen voor een plek waar je kat zich kan verstoppen. Hoe veiliger, hoe beter en hoe eerder je kat zich thuis zal voelen. Zo kan hij op zijn eigen tempo de ruimte verkennen en er zijn geur afgeven om zich lekker te voelen.
 
Zorg dat er op deze plek ook herkenbare elementen zijn, zoals zijn favoriete speeltjes of herkenbare en vertrouwde kattenbak. Hier vertellen je meer over in tip 2. 

Tip 2: Kies voor de vertrouwde kattenbak

Zorg ervoor dat de kattenbak die jouw kat altijd gewend was, meegaat naar het nieuwe huis. Graven en begraven van ontlasting is natuurlijk kattengedrag en zo voorzie in deze behoefte. Hiermee neem je een stukje van het oude huis mee naar de nieuwe woning. Dit zal je kat erg waarderen. Uiteraard moet de kattenbak ook regelmatig verschoond te worden.

Tip 3: Kat laten wennen aan nieuw huis

Het is goed om jouw kat 6 tot 8 weken binnen te houden. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis. Laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving voordat je hem de wijde wereld in laat gaan.

Tip 4: Stimuleer natuurlijk gedrag

De eerste weken na jullie verhuizing is het goed om je kat niet teveel te beperken in het natuurlijke gedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jagen. Zorg voor speelgoed waarmee je kat kunt laten jagen. Daarnaast houden katten ervan om te krabben. Enerzijds doen ze dit om hun nagels te scherpen, maar een veel belangrijkere reden is wel dat ze hiermee hun geur afgeven. Zorg dus voor voldoende krabmateriaal en plaats deze in de looproutes van het huis. Niet alleen goed voor je kat, maar het scheelt ook een hoop schade aan je nieuwe bank of behang.

Tip 5: Stel je vragen over een kat laten wennen aan een nieuw huis

Heb je het idee dat jouw kat niet helemaal kan landen in het nieuwe huis? Blijf dan niet zitten met vragen maar trek aan de bel bij problemen. Dit kan bij je dierenarts, maar er zijn ook speciale kattengedragstherapeuten die ervoor hebben geleerd en je kunnen helpen als je een vraag hebt over kattengedrag.
 
Wij hopen dat met deze 5 tips je kat zich snel thuis voelt in jullie nieuwe woning. Veel woonplezier!

Aantal maal gelezen

936