Skip to main content

07 februari 2023

Dit is wat jij moet weten over een verzekering voor je kat

partnerbijdrage

Nog even wachten en dan is het zover, je hebt een prachtig nestje met kittens gevonden en je hebt ze al na enkele weken voor het eerst mogen bewonderen. Maar voor het zover is, is het belangrijk dat ze nog even een paar weken langer bij de moeder blijven, voordat ze daadwerkelijk het nest mogen verlaten.

Dit geeft jou natuurlijk de tijd om thuis alles alvast voor te bereiden op de komst van jullie nieuwe gezinslid. Zo heb je een kattenbak nodig, verschillende speeltjes en ook een krabpaal niet te vergeten. Naast al deze praktisch zaken, is het ook verstandig om alvast een na te denken over het afsluiten van een verzekering voor je kat. Net als dat je een autoverzekering afsluit om je auto te verzekeren bij schade, wat overigens wel verplicht is, kun je je kat ook verzekeren tegen bepaalde medische zaken. Omdat er een aantal redenen zijn om je kat te verzekeren, is het goed er een paar te bespreken.


Onverwachte hoge kosten

Wanneer je net een kitten hebt, dan ga je er natuurlijk vanuit dat deze helemaal gezond is. Toch kan het, ondanks het feit dat je kitten door de dierenarts is gecheckt, voorkomen dat ze toch ergens last van krijgen. Dit kan na een aantal maanden gebeuren, maar ook pas na een aantal jaar. Omdat de kosten van een ingreep aardig in de papieren zou kunnen lopen, biedt een verzekering uitkomst. Helemaal wanneer je kat door een specialist onderzocht moet worden en deze door een scan moet en vervolgens ook nog moet worden geopereerd. Je kunt je dan dus wel voorstellen welke enorme kosten dit met zich mee zou kunnen brengen. Uiteraard heb je dit met alle liefde voor je kat over, maar het moet wel kunnen worden betaald. Een verzekering biedt dan uitkomst.

Let wel op het eigen risico

Bij het afsluiten van een verzekering voor je kat heb je nu eenmaal te maken met een verplicht eigen risico. Net als bij de zorgverzekering voor mensen, geldt dit dus ook voor dieren. Dat houdt dus in dat niet de volledige kosten worden gedekt en je in principe bijna altijd te maken krijgt met een eigen risico. Niet erg, maar wel goed om rekening mee te houden. Helemaal wanneer je het financieel niet heel breed hebt, kan het verstandig zijn om direct een bepaald bedrag opzij te leggen, zodat je de hoogte van het eigen risico, mocht dit nodig zijn, direct kunt betalen.

Uitsluiting bepaalde klachten

Wanneer je je kat wilt verzekeren op latere leeftijd en deze heeft al bepaalde klachten, dan kan het zijn dat je verzekeraar je weigerd of uitsluit voor vergoeding voor een behandeling betreffende deze klachten. Waar een autoverzekering geweigerd kan worden doordat je in het verleden je premie meermaals niet hebt voldaan, geldt bij katten en ook honden overigens, dat je vaak vooraf een gezondheidsverklaring van de dierenarts moet inleveren, zodat de verzekeraar deze risico’s vooraf kan afschermen.

Aantal maal gelezen

1569