Skip to main content

12 februari 2023

Goed om te weten wanneer je een kitten koopt

partnerbijdrage

Ben je op zoek naar uitbreiding voor je gezin of ben je alleen en kun je wel wat gezelschap gebruiken? Dan is een kat hier natuurlijk bij uitstek voor geschikt. Los van het feit dat een kat de nodige verzorging nodig heeft, geeft het je een stuk meer vrijheid dan wanneer je kiest voor een hond.

Een kat kan zijn of haar behoeftes immers in de kattenbak doen, terwijl een hond natuurlijk meermaals per dag naar buiten moet. Omdat er zo ontzettend veel verschillende rassen zijn, is het allereerst eens goed om na te denken over het type kat dat bij jou en eventueel je gezin past. Omdat katten nog wel eens eigenaardig kunnen zijn, moet de klik er natuurlijk wel zijn. Ook zijn er daarnaast nog tal van andere zaken om rekening mee te houden. Dus sta jij op het punt een kat te gaan kopen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor je!

Waar koop je een kitten?

Je hoeft de welbekende marktplaatsen nog maar te openen of je wordt platgegooid met nestjes. Niet alleen geldt dit voor kittens, maar ook voor puppy’s. Belangrijk dus om vooraf goed na te denken over waar je je kitten vandaan wilt halen. Belangrijk is voor om te kijken of ze niet ontzettend veel verschillende nestjes hebben en of ze bekend staan als zogeheten ‘broodfokker’. Uiteraard is het aan jezelf om te bepalen of je kiest voor een particulier of dat je toch gaat voer een erkende fokker. Wanneer je kitten namelijk bij een broodfokker vandaag komt, dan bestaat de kans dat de fysieke gesteldheid wat minder is. Zo heeft je kitten een verhoogde kans op oormijt kat. Of één van de andere aandoening, die vooral bij een kleine kitten ontzettend vervelend kunnen zijn.

 

De uiterlijke kenmerken van een kat

Wanneer je een geschikt nestje hebt gevonden, is het tijd om te gaan kijken. Wel willen we je vast waarschuwen dat wanneer je gaat kijken, de kans vrij groot is dat je direct bent verkocht. Des te belangrijker dus om vooraf goed te weten waar je allemaal op moet letten bij het zien van je eventuele nieuwe gezinslid. Een belangrijk eerste punt is vlooien kat. Kijk goed of de kittens en ook moeder geen last heeft van vlooien. Ondanks het feit dat katten erg schoon zijn, kan het zijn dat dit toch het geval is. Dit duidt er vaak op dat het met de hygiëne niet zo heel nauw wordt genomen. Zie je niets vreemds? Kijk dan naar de oogjes. Vaak kun je aan de oogjes al een hele hoop aflezen. Zijn deze mooi schoon en kijken de kittens helder uit de ogen, dan is de kans vrij groot dat alles goed is. Daarnaast is ook de kwaliteit van de vacht belangrijk.

 

Tref je juiste voorbereidingen

Eindelijk is het dan zover, je hebt je keuze gemaakt en de kitten die jij straks mee naar huis mag nemen is voor je gereserveerd. Omdat de kittens natuurlijk pas na een bepaald aantal weken uit het nest mogen, is de kans groot dat deze dus nog niet direct mag worden meegenomen. Gelukkig maar, want dit geeft jou de kans om thuis alles rustig ‘kittenproof’ te maken.

Aantal maal gelezen

1798