Skip to main content

20 maart 2023

Hoe oud wordt een kat?

partnerbijdrage

Heb je je ooit afgevraagd: Hoe oud wordt een kat? Naarmate katten ouder worden, veranderen hun behoeften en gedrag. Het is essentieel dat huisdiereigenaren zich bewust zijn van de gemiddelde levensduur van katten, zodat ze passende zorg kunnen bieden als hun harige metgezellen ouder worden.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe katten ouder worden, de elementen die hun levensverwachting beïnvloeden en strategieën om een oude kat tevreden te houden.

Veroudering bij een kat

Fysieke veranderingen
Katten worden, net als mensen, langzamer naarmate ze ouder worden. Door artritis of andere gewrichtsproblemen kunnen ze moeite hebben om op meubels te springen of trappen te beklimmen. Oudere katten worden ook minder actief en slapen vaker dan jongere katten. Hun vacht kan na verloop van tijd ook dunner en grijzer worden.

Gedragsveranderingen
Naarmate katten ouder worden, kan ook hun persoonlijkheid veranderen. Oudere katten kunnen meer dan kittens geneigd zijn om te relaxen en te luieren, in plaats van voortdurend actief te zijn. Ze kunnen ook tekenen van angst vertonen, zoals luid miauwen of 's nachts door het huis ijsberen als ze langere tijd alleen zijn. Bovendien kunnen oudere katten tekenen van vergeetachtigheid vertonen door vertrouwde mensen of plaatsen niet meer te herkennen.
 

Regelmatige dierenartsbezoeken zijn essentieel om mogelijke ziekten in een vroeg stadium op te sporen voordat ze verergeren tot iets ernstigs dat de levensduur van uw kat kan verkorten als het niet wordt behandeld. Het is belangrijk voor eigenaren om alert te zijn op tekenen die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem, zoals een verandering in dorst of gewicht zonder verandering van dieet.

Gemiddelde levensduur van katten

De gemiddelde levensverwachting van katten ligt meestal tussen de 12 en 15 jaar. Dit is nog wel van een aantal factoren afhankelijk:

  • Het ras: Het ene ras heeft een langere levensverwachting dan het andere ras als gevolg van genetische eigenschappen. Zo hebben Siamese katten gemiddeld een kortere levensduur dan bijvoorbeeld een Maine Coons.
  • De voeding: Katten moeten bepaalde stoffen, zoals taurine en eiwitten, uit hun voeding halen om hun hele leven fit te blijven. Zonder de nodige voedingsstoffen kunnen katten ernstige gezondheidsproblemen krijgen die hun levensduur kunnen verkorten of zelfs fataal kunnen zijn als ze niet worden gecontroleerd.

Hoe houd je je kat fit en gezond?

  • Let goed op het gedrag van jouw kat: Kijk goed of een kat zich anders gaat gedragen of dat je iets opvalt aan het gelaat van jouw kat. Bekijk bijvoorbeeld hoeveel water jouw kat drinkt, hoeveel hij/zij eet, de kwaliteit van de vacht, rare geluiden of de ontlasting
  • Zorg dat alle vaccinaties up-to-date zijn
  • Doe af en toe een check-up bij een dierenarts
  • Zorg voor een goed en gebalanceerd eetpatroon voor jouw kat
  • Zorg dat het gewicht van jouw kat goed en gezond blijft
  • Geef je kat de mogelijkheid om regelmatig te bewegen
  • Zorg voor een leefomgeving die stressvrij is

Zorg voor een oudere kat

De zorg voor een oudere kat kan moeilijk zijn, maar het is essentieel om de best mogelijke zorg te geven om te garanderen dat uw huisdier tevreden en gezond is. Oudere katten hebben andere voedingsbehoeften dan jongere katten, dus het is belangrijk om te weten wat die zijn en hoe daarin moet worden voorzien. 

Voedingsbehoeften en supplementen voor oudere katten

Naarmate katten ouder worden, veranderen hun voedingsbehoeften. Het is belangrijk om oudere katten een speciaal op hen afgestemd dieet te geven. Dit betekent dat de voeding meer eiwitten en minder vet bevat dan de voeding voor jonge dieren. Dierenartsen stellen vaak voor extra supplementen toe te voegen, zoals omega-3 vetzuren en glucosamine/chondroïtinesulfaat ter ondersteuning van de gewrichten, naast vitamine A, C en E die de immuniteit van oudere dieren kunnen helpen versterken.

Aandacht en beweging

Voor oudere katten blijft lichaamsbeweging een essentieel onderdeel van hun gezondheid, ondanks artritis of andere leeftijdsgebonden medische problemen. Daarom is het belangrijk om jouw kat vaker te laten bewegen door wat rustigere speeltjes of activiteiten. Het opnemen van deze belangrijke oefeningen in de dagelijkse routine van uw huisdier zal hem helpen actief en gezond te blijven op latere leeftijd.

Regelmatige dierenartsbezoeken

Het is belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen en te behandelen. Oudere katten kunnen vatbaarder zijn voor aandoeningen zoals artritis, nierfalen en gebitsproblemen. Regelmatige controles en bloedonderzoeken kunnen helpen bij het opsporen van deze problemen en het voorkomen van verdere complicaties.

Comfortabele leefomgeving

Zorg ervoor dat de leefomgeving van uw kat comfortabel en veilig is. Een oude kat kan moeite hebben met springen, klimmen of zich verstoppen. Het is belangrijk om de kattenbak op een gemakkelijk bereikbare plaats te zetten en om kattenbakken te gebruiken met lage zijwanden, zodat uw kat er gemakkelijk in en uit kan stappen. Ook kan het nuttig zijn om zachte kussens te gebruiken in de slaapplek van uw kat om artritis te verminderen.

Conclusie

Uiteindelijk is een goede verzorging van katten essentieel om ervoor te zorgen dat ze een lang en gezond leven leiden. Kennis van de gemiddelde levensduur van een kat helpt eigenaren om vooruit te plannen en ervoor te zorgen dat hun harige vriend alle nodige zorg krijgt als hij ouder wordt.
 

Ontdek de geheimen van een gelukkig en gezond kattenleven met ons deskundig advies over huisdierproducten en -verzorging op Happy Animal. Laat de jaren van uw kat tellen door te leren hoe oud ze kunnen worden!

Aantal maal gelezen

883