Skip to main content

11 september 2024

Dierenartsen gaan digitaal: Welke voordelen en nadelen heeft dit?

gastblog

Je hebt het ongetwijfeld ook wel eens meegemaakt. Je merkt dat je kat iets mankeert, maar je bent gelijk bang dat je jouw kat weer naar je dierenarts toe moet zien te krijgen. Veel stress voor zowel je kat als voor jou. En financieel komt dat nou ook nooit gelegen. Is je kat ernstig ziek of heeft hij werkelijk een groot probleem, dan is er geen twijfel mogelijk. Je zoekt onmiddellijk zijn reismandje op om met hem naar je dierenarts te gaan! Maar wanneer de klachten niet zo ernstig zijn, kijk je het liever nog even een dagje aan. 

Diergeneeskunde op afstand

Waar dierenartsen normaal gesproken vrij weinig open staan voor nieuwe technologische ontwikkelingen, komt er toch ook in de diergeneeskunde langzaamaan een makkelijker alternatief voor een gewoon dierenarts consult: De tele-geneeskunde, oftewel (dier)geneeskunde op afstand. In dat geval kijkt een dierenarts via filmpjes mee naar je kat en het probleem dat er speelt. Op basis daarvan krijg jij als eigenaar advies hoe je jouw kat het beste kunt helpen om zo snel mogelijk weer gezond te worden.

 
Dierenkliniekonline

Welke voordelen heeft een online dierenarts ten opzichte van een fysieke dierenarts?

Volgens het artikel “Digitalization in Veterinary Medicine - The Perception and Acceptance of Digitalized Animal Healthcare by Owners in Germany” zien mensen het meest op tegen een dierenartsbezoek vanwege de lange wachttijd in de wachtkamer en de stress of angst die het bezoek hun kat oplevert. Niet zelden moeten katten nog 2 dagen bijkomen van de stress.

Wanneer je kat ernstig ziek is of veel pijn heeft dan is uiteraard een bezoek aan een fysieke dierenarts altijd beter. Je dierenarts kan je kat dan immers ook lichamelijk onderzoeken, maar daarnaast ook gelijk verdere onderzoeken doen zoals een bloedonderzoek of het maken van röntgenfoto’s. Zo wordt een diagnose snel gesteld en kan je kat (hopelijk) snel behandeld worden.

Maar je kat is vaker slechts een beetje ziek in plaats van ernstig ziek. Zie je geen ernstige klachten bij je kat dan wil je gewoon even overleggen met een dierenarts of het kwaad kan en hoe lang je het kunt aankijken. En in dat geval is een online dierenarts uitermate handig! Je hoeft immers niet je kat in zijn reismandje te “proppen”, een autorit te laten ondergaan en lang te wachten in de wachtkamer. Deze voordelen van een online dierenarts komen ook naar voren in het artikel “Chat with your vet! Covid 19 and veterinary tele-medicine”. En daarbij, zo’n online dierenarts consult is toch gewoon veel sneller en gemakkelijker? Om nog maar niet te spreken over hoeveel beter het voor het milieu is.

 

VOORDELEN

ONLINE DIERENARTS


  • Geen stress door vervoer en wachten in de wachtkamer
  • Online consult is goedkoper
  • Lage drempel bij het vragen om advies
  • Jij en je kat blijven in je eigen omgeving

Is je kat ernstig ziek of heeft deze veel pijn? Bezoek dan fysiek je dierenarts!

Dierenkliniekonline | Een video maken van je kat

Hoe werkt een online dierenarts consult?

De ene dierenarts werkt met een video-call, de andere via whatsapp. Door advies te vragen aan een online dierenarts kun je jouw kat gewoon in zijn eigen omgeving laten. Wel moet je meestal even een filmpje maken van zijn probleem. En op basis daarvan zal je dierenarts je aanvullende vragen stellen. Anders wordt het uiteraard wel heel lastig voor een dierenarts om te achterhalen wat je kat mankeert. De dierenarts kan dan bijvoorbeeld zien of een wondje gehecht moet worden of dat het vanzelf kan genezen. Of ze leggen je bijvoorbeeld uit hoe je zelf een urineonderzoek bij je kat kunt uitvoeren als hij naast de bak plast. Ook kunnen ze je advies geven over het gebruik van antibacteriële middelen die je zonder recept kunt krijgen. Want antibiotica zijn lang niet altijd nodig en al helemaal niet altijd de gezondste oplossing.

 

 

Zijn er nog meer voordelen aan een online dierenarts?

Absoluut. De prijs voor een online consult is namelijk vele malen goedkoper dan een consult bij een fysieke dierenarts. Er is immers geen praktijkruimte nodig en ook medische apparatuur hoeft een online dierenarts niet te hebben. Die kosten hoeven dus niet naar jou als klant doorberekend te worden, wat een consult aanzienlijk goedkoper maakt.
 
Daarnaast gebeurt het ook vaak dat er contact gezocht met een online dierenarts wanneer een huisdier al overleden is. De meest gehoorde opmerking in dat geval is dat ze het gevoel hebben niet meer met hun eigen dierenarts te kunnen praten over hun overleden huisdier. En dat terwijl ze nog vol met vragen zitten. Een online dierenarts kan dan in veel gevallen helpen om hun vragen te beantwoorden en ze daardoor te helpen in de acceptatie van het verlies van hun geliefde huisdier.
 
En wat denk je van de mensen die het moeilijk vinden om contact te maken met anderen? Of mensen die moeite hebben om uit hun woorden te komen. Er zijn heel veel mensen die het uitermate moeilijk vinden om een gesprek met een dierenarts te hebben. In dat geval kan het voor hen makkelijker zijn om een online consult te hebben. Het liefst dan zelfs nog gewoon via tekstberichtjes en niet gesproken.

 

 

 

Zijn er geen nadelen aan een online dierenarts?

Zeker. Dat blijkt wel uit het onderzoek “A survey of knowledge and use of telehealth among veterinarians”.
 
In de eerste plaats is het niet altijd mogelijk om een online onderzoek te doen of een diagnose te stellen. Is je kat bijvoorbeeld behoorlijk ziek of moet hij een vaccinatie of operatie ondergaan? Dat is natuurlijk onmogelijk om digitaal te doen.
 
Ook het voorschrijven van medicatie mag in Nederland (in België zijn ze er iets minder streng mee) enkel wanneer een dier fysiek onderzocht werd door een dierenarts. Een online dierenarts mag dus wettelijk gezien geen medicatie voorschrijven. Gelukkig zijn er voor veel zaken inmiddels ook vrij verkrijgbare producten te koop die net zo goed werken. Daarnaast zijn die producten ook nog eens veel gezonder voor jouw kat.
 
Verder is de kans op een verkeerde diagnose iets groter doordat de dierenarts jouw kat niet zelf lichamelijk kan onderzoeken en enkel uit kan gaan van de informatie die jij hem of haar geeft en de foto’s of video’s die je doorstuurt. Toch komt een verkeerde diagnose maar zelden voor. Dit komt omdat de gesprekken vaak wat uitgebreider zijn en ze wat meer controle vragen stellen. Als je immers weet wat je zwakte is, dan hou je daar meer rekening mee. Daarnaast “luisteren" ze vaak beter naar jouw verhaal. Bij een fysieke dierenarts sta je toch vaak na 10 minuten alweer buiten. Bij een goede online dierenarts duurt een consult meestal wat langer.

Kun je bij je eigen fysieke dierenarts niet terecht voor een online consult?

Jazeker, in de meeste gevallen kun je dat wel. Of je overlegt telefonisch met de assistente. Dierenartsen of hun assistentes staan je meestal graag te woord. Maar ze verdienen meer geld aan je wanneer je bij ze langs komt voor een consult. En dus zullen ze sneller geneigd zijn om jou en je kat te laten langs komen. Een online consult doen ze immers niet vaak, dus daar voelen ze zich minder comfortabel bij.

Een online dierenarts zal meer moeite doen om te kijken hoe je problemen zelf kunt oplossen. En wanneer het echt beter is dat jouw kat verder onderzocht wordt, zullen ze je toch adviseren om naar je eigen dierenarts te gaan. Dan weet je dus dat het echt nodig is, want ze verdienen zelf geen euro extra wanneer je naar jouw dierenarts toe gaat met je kat. En zeker in de avonduren of weekenden wil je niet onnodig het spoedtarief moeten betalen als het niet echt nodig is, toch?

 
Dierenkliniekonline | Online consult

Kitten Nina en haar eigenaar: Een voorbeeld

Nina is een kitten van 14 weken, een Europese korthaar. Ze is een avontuurlijke kitten en viel in haar enthousiasme in het spelen van de laatste 4 treden van de trap. Daarna liep ze een beetje mank met haar rechter voorpootje. Aangezien haar eigenaar nog nooit eerder een kitten had vroeg ze zich af of ze hiermee naar de dierenarts moest gaan. Nina zelf leek er niet al te veel problemen mee te hebben, afgezien van het feit dat ze niet helemaal soepel liep.
 
Daarom vroeg Nina’s eigenaar om raad bij een online dierenarts. Deze bekeek het filmpje dat de eigenaar van Nina had gemaakt terwijl ze rond liep. Vervolgens vroeg de dierenarts hoe lang geleden het was dat Nina gevallen was en of het pootje ook dikker aanvoelde dan haar linker voorpootje. En ook of Nina het goed toe liet dat mevrouw het hele rechter pootje goed kon aanraken, buigen en strekken. Nina liet dit allemaal goed toe en het pootje voelde niet anders dan de linker.
 
Daarom adviseerde de dierenarts om het even een paar dagen aan te kijken en Nina vooral niet teveel te laten bewegen. De kans bestond dat Nina de volgende dag iets meer mank zou lopen, omdat na rust of slaap een kneuzing dikker kan worden. Dat was dan geen reden voor extra zorgen. Mocht Nina het toelaten dan kon mevrouw een warme kruik tegen haar pootje leggen om de kneuzing sneller te laten genezen. Hoe warmer een pootje wordt, hoe sterker het pootje doorbloed wordt. Daardoor worden meer genezende stoffen naar haar pootje gestuurd en zal het herstel sneller gaan.
 
Na twee dagen werd er weer overlegd tussen de eigenaar en de dierenarts. Nina was inmiddels flink hersteld waardoor de dierenarts aangaf dat ze waarschijnlijk na een week weer helemaal hersteld zou zijn.

De eigenaar was erg blij met het gesprek met de dierenarts en de adviezen die haar gegeven werden. En kitten Nina was vooral blij dat ze niet naar een dierenarts hoefde te gaan voor verdere onderzoeken.

Dierenkliniekonline | Dierenartsen gaan digitaal

Hoe ziet de toekomst er uit voor een online dierenarts?

Op dit moment wordt er gekeken of AI al in staat is om een goede diagnose te stellen bij zieke dieren. Tot op heden verloopt dit volgens het artikel “Artificial intelligence in veterinary medicine” nog niet goed genoeg en is AI nog niet in te zetten als digitale dierenarts. Toch is de verwachting dat AI zeer snel zal verbeteren en dat het niet lang meer zal duren voordat je een computer kunt vragen wat jouw kat mankeert en wat je eraan kunt doen. Tot die tijd zal een online dierenarts een werkelijke dierenarts zijn.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een online dierenarts?

In de eerste plaats moet het duidelijk zijn dat je werkelijk te maken hebt met een dierenarts. Vraag naar een dierenarts-registratiecode wanneer je hier over twijfelt. Daarnaast is het belangrijk dat de dierenarts veel praktijk ervaring heeft. Hoe meer praktijk ervaring een dierenarts heeft, hoe minder foute diagnoses er zullen zijn. En ook is het belangrijk dat de dierenarts nascholingen volgt om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Denk je een goede online dierenarts gevonden te hebben? Bekijk dan de reviews op google over ervaringen van andere mensen met deze online dierenarts. Heb je er vertrouwen in? Probeer het dan gewoon een keer! Je zult versteld staan.

 

Dierenkliniekonline.com

Medisch dierenarts advies via Whatsapp

Dit artikel werd geschreven door dierenarts Nanda van Dierenkliniek Online. Zij heeft 18 jaar praktijk ervaring en werkt sinds 4 jaar aan de ontwikkeling van Dierenkliniek Online. Vele klanten heeft zij al met succes mogen begeleiden bij het herstel van hun zieke kat of kitten en volgens Google reviews doet ze dat op een erg vriendelijke en geduldige manier. Wil jij meer weten over dierenarts Nanda? Neem dan snel een kijkje op de website van Dierenkliniek Online.

Je vindt er niet alleen hoe je met dierenarts Nanda in gesprek kunt komen, maar er is ook een symptoom checker. Met behulp van deze zelf-diagnose kun je zelf uitzoeken wat jouw kat mankeert en wat je er zelf aan kunt doen om het probleem op te lossen. Ook dat is online diergeneeskunde!

Aantal maal gelezen

914