Skip to main content

27 maart 2020

auteur: KittenTeKoop

We worden met klem verzocht sociale contacten met andere mensen te vermijden. Maar geldt dat ook voor het sociale contact met onze katten?... Ik heb een afspraak gepland bij een Cattery, kan dat wel doorgaan?

Kan mijn kat besmet raken met het Coronavirus COVID-19?

Er is op dit moment geen bewijs dat gezelschapsdieren het COVID-19 virus verspreiden. Inmiddels is wel vandaag in België bekend gemaakt dat er een kat besmet is door haar eigenaar. Dit is volgens virologen een "alleenstaand" geval. De kat leefde in nauw contact met haar baasje, die ook besmet was. Een week nadat de eigenaar symptomen ontwikkelde, heeft ook het dier symptomen gekregen. (Het ging om diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden).

Moet ik contact met mijn kat of andere (huis)dieren vermijden als ik besmet ben met COVID-19?

Als u ziek bent door COVID-19, vermijd dan zo veel mogelijk rechtstreeks contact met uw huisdier. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag een mondkapje.

 

Het risico op overdracht van het virus van huisdieren naar de mens is verwaarloosbaar in vergelijking met het risico op overdracht door direct contact tussen mensen

Let goed op de gezondheid van uzelf en uw kat(ten). Volg de aanwijzingen en richtlijnen van de RIVM op.

Ik heb een afspraak gepland bij een Cattery, kan dat wel doorgaan?

Heeft u gezondheidsklachten? Zeg de afspraak af! Natuurlijk kijkt u uit naar de eerste ontmoeting met uw misschien wel toekomstige huisgenootje, maar bescherm uzelf én de Cattery eigenaar. Uw kitten is in goede handen in de Cattery! Maak duidelijke afspraken met de Cattery en plan een ander moment in om op bezoek te gaan. Vraag om filmpjes, foto's of andere updates via de WhatsApp, mail of telefoon. Er is vast en zeker van alles mogelijk ☺️.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een Cattery het verstandiger acht om uw bezoek uit te stellen. Heb hier ook dan ook begrip voor.

Vooralsnog is er nog geen algehele lockdown in Nederland en hebben we de vrijheid om zelf de juiste inschatting te maken. Ga hier zorgvuldig mee om! Pas goed op uzelf!