Skip to main content

19 april 2020

auteur: KittenTeKoop

Marktplaats, voor nog altijd helaas heel veel mensen bij uitstek dé plaats om eens op zoek te gaan naar een lief kitten of een volwassen kat. Aanbod genoeg ... zou je denken...

Lieve raszuivere Britse Korthaar kittens aangeboden € 450

WOW een "echte" raskat Britse Kortharen voor maar € 450,00??? Da's mooi. Maar lees de advertentie tekst eens heel goed door. Vaak zijn deze kittens NIET in het bezit van een stamboom. Waarom niet? Lees nog een keer goed. Vaak zal je zien staan dat moeder in het bezit is van een stamboom, maar vader niet. Er kunnen voor deze kittens dan ook geen stambomen worden aangevraagd! Daarbij... mogen ze dan ook niet de naam Brits Korthaar (zonder "e") krijgen.

Nog een keer de prijs ... € 450 voor een rasloze, HTK-kat. Is dat niet een beetje veel?  Maar ook in de hogere prijsklasse kan je nog wel eens goed voor de gek worden gehouden. Ook prijzen als € 850 voor een nestje "raszuivere" kittens waarbij één van de ouders geen stamboom heeft is de normaalste zaak van de wereld op Marktplaats.

En dan niet over de prijs... geen stambomen, geen rasvereniging, geen regels... dus hoe vaak wordt deze poes gebruikt voor de productie van een nestje kittens??? Wat is het inteeltpercentage van de oudercombinatie???

Is alles wat op Marktplaats staat dan slecht?

Natuurlijk niet! Er staan ook echt wel Catteries / Fokkers op Marktplaats die wél zijn aangesloten bij rasverenigingen en die hun Kittens mét stamboom aanbieden. Deze zijn dan ook vaak direct te herkennen aan de hogere prijsklasse. Vraag daarom naar de stambomen, vraag naar de testen van de ouderdieren! Geen stambomen? Geen testen? Niet aangesloten bij een rasvereniging? Niet doen!

 

Als iets te mooi lijkt te zijn om waar te zijn... dan is dat meestal ook zo! Een kat zonder stamboom is geen raskat...

Waar maak jij je als KittenTeKoop nou druk om?

Omdat ik hier degene ben die de WhatsApp, Messenger en mailberichten krijg van mensen met vragen. Mensen die het niet helemaal vertrouwen, vragen waarom de kittens die ze op Marktplaats zien soms veel goedkoper zijn. Vragen waarom de kittens op Marktplaats wél al met 8 weken mogen verhuizen... Dat is niet erg, begrijp me niet verkeerd... Dat is nou juist goed. Deze mensen denken na voordat ze een kitten kopen. Ze denken drie keer na en laten zich vooraf beter informeren. Gelukkig maar!

Waar ik me wel heel druk om maak is dat er een ware klopjacht aan de gang is tegen serieuze fokkers van raskatten, terwijl mensen die geld willen verdienen aan kittens op Marktplaats gewoon doodleuk hun gang kunnen gaan en de boel voor de gek aan het houden zijn. Daar maak ik me druk om.

Wat kan je er als KittenTeKoop aan doen?

Niet echt superveel helaas. Overleg met Marktplaats is nou niet bepaald nuttig gebleken. Ze blijven dieren aanbieden op hun platform. Wat ik wél kan doen is mensen informeren!

Daarom is vandaag weer mijn advertentie actief gezet in de rubriek Raskatten | Korthaar

Het zal wel weer een hoop commentaar opleveren, samen met de nodige dreigmails. Dat snap ik. Ik maak de markt voor broodfokkers op die manier wel wat kleiner. Maar in ieder geval probeer ik er iets aan te veranderen... ;-)
 

De Marktplaats advertentie van KittenTeKoop

Wat leuk dat u op zoek bent naar een raskat!

Misschien heeft u zelfs al heel veel gelezen over de verschillende rassen, weet u ongeveer al wat een raskat kost en wat er allemaal bij de verzorging van uw nieuwe huisgenootje komt kijken... Niet? Wellicht is het dan toch verstandig om daar mee te beginnen.

Laat u niet verleiden door de prachtige foto's van zgn. raskatten zonder stamboom. Een kat zonder stamboom is geen raskat (en nee, een afstammingsbewijs is geen stamboom)

Met een fokpoes mogen (omwille van de gezondheid en het welzijn van de poes) niet meer dan twee nesten per twaalf maanden en niet meer dan drie nesten per vierentwintig maanden worden gefokt. (dit wordt gecontroleerd door de rasverenigingen, aan de hand van de stamboom aanvragen) Wordt er toch vaker met een poes gefokt? Dan kan dat ook één van de redenen zijn waarom er van het"raszuivere" nestje geen stamboom wordt aangevraagd.

Laat u niet verleiden door de veel lagere prijs dan normaal van zgn. raskatten.
Een raskat kost nu eenmaal tussen de 650 en 950 euro (en soms nog wel hoger, afhankelijk van het ras)
Hoe duur een raskat ook lijkt, het verantwoord fokken van raskatten is een kostbare aangelegenheid. De uitgaven zijn 9 van de 10 keer hoger dan de opbrengst van een nestje.

Laat u er niet toe verleiden om uw raskat al op een leeftijd van 6-8 weken op te mogen halen...
Ze moeten volledig ingeënt en ontwormd zijn en mogen pas met een leeftijd van 13 weken en vaker nog met een leeftijd van 14-16 weken verhuizen...

Een Cattery voedt de kittens in huiselijke kring op, is aangesloten bij een rasvereniging en leeft de regels van deze rasvereniging ook na.

Wilt u nog meer tips en informatie en bent u écht serieus op zoek naar een nieuw huisgenootje? Kijk dan op www.kittentekoop.nl (met aangeboden raskittens, herplaatsingen, dekkaters, tips over de aanschaf van uw raskat, voeding, wat kost een raskat, show agenda, etc. etc.) en heeft u nog vragen over een ras of waar op te letten bij de aanschaf van een kitten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

De kosten van een stamboom zijn rond de € 15 per kitten... dat kan geen reden zijn om er geen aan te vragen...