Skip to main content

08 juni 2020

gesponsorde content

Katten hebben allemaal een eigen karakter. Zo is de één een echte luie kroelkat en de ander zeer speels en actief. Verdiep je voordat je een kat uitkiest dus in de verschillende rassen om te kijken welke het beste past bij jouw wensen en leefstijl. Er zijn meer dan 50 soorten raskatten, dus grote kans dat er een geschikte voor je bij zit.

Karakter goed te voorspellen

Het voordeel van een raskat is dat het karakter goed te voorspellen is vergeleken met dat van een gemengd ras. Ben jij op zoek naar een maatje waar je lekker tegen kunt kletsen? Dan is een Siamees een goede keuze. Als je kinderen hebt is de vriendelijke Britse Korthaar wellicht meer geschikt. Bij je keuze houd je rekening met het karakter, maar ook met praktische zaken zoals grootte en de vacht. Ook het uiterlijk kan meespelen in je keuze. De Noorse Boskat of Maine Coon is een leuke kat als je ervan houdt om lekker bezig te zijn met je kat. De katten zijn actief, intelligent en hebben lange manen die de nodige verzorging vereisen.

Kitten of volwassen kat?

Kittens zijn zo schattig dat ze maar moeilijk te weerstaan zijn. De kleine pluizenbolletjes zijn speels, zacht, nieuwsgierig en ondeugend. Een kitten vraagt veel toezicht en aandacht. Vraag jezelf van tevoren af of je bereidt bent om tijd en energie te steken in het bezighouden en opvoeden van een kitten of dat je liever een volwassen kat in huis neemt die op zoek is naar een nieuw plekje. De persoonlijkheid van herplaatsers is al gevormd. Hierdoor is het wel gemakkelijker om de kat in te schatten vanaf het eerste contact en kun je bijvoorbeeld informatie krijgen van de vorige eigenaar over de persoonlijkheid, voedselvoorkeuren en de kattenbakgewoonten. Ook volwassen katten zijn vaak nog speels. Oudere katten vinden het over het algemeen wat moeilijker om zich aan een nieuw thuis aan te passen. Wel zijn deze vaak een stuk rustiger en vertonen ze doorgaans minder agressief gedrag tegen andere katten.

 

Vraag jezelf van tevoren af of je bereidt bent om tijd en energie te steken in het bezighouden en opvoeden van een kitten of dat je liever een volwassen kat in huis neemt die op zoek is naar een nieuw plekje.

Maandelijkse kosten van een kat

Voordat je een kat aanschaft is het ook belangrijk om te kijken naar de maandelijkse kosten. Er zijn redelijk wat spullen die je aan moet schaffen, zoals een krabpaal, mand, kattenbak, speeltjes en een halsbandje. Ook moet je naar de dierenarts voor een consult, om de kat te laten chippen, inenten, ontwormen en ontvlooien. Deze prijzen zijn veelal afhankelijk van de regio waar je woont en of je een kater of poes hebt. Ook heb je voer en kattenbakvulling nodig en betaal je voor een vakantieverblijf als je op vakantie gaat zonder de kat. Als je heel graag een kat wilt kom je er vaak wel uit met de kosten, bijvoorbeeld door op andere vaste lasten te besparen en te kiezen voor een goedkope autoverzekering, een paar abonnementen op te zeggen of over te stappen op een goedkopere aanbieder van energie.