Skip to main content

Tips bij de aanschaf van een kitten

Leuk dat je deze pagina bezoekt! Wel even een kleine waarschuwing... AL deze kittens zijn super schattig, prachtig en ontzettend lief... ik kan me voorstellen dat je die het liefst gisteren al in huis had! Om nu die eerste momenten van "OMG die wil ik!" te overleven... even een paar survival tips

Soms is het meteen duidelijk: Je wilt een kat! Superleuk! En nu begint je zoektocht. Na een dagje zoeken op het internet op termen als "ik wil een kitten", "gratis kitten", "boerderijkatje", "kitten kopen", "boerderij kittens", en "ik wil een kitten" gaat er misschien plotseling een nieuwe wereld voor je open... Opeens zie je katten die niet alleen vier poten, een hoofd en een staart hebben, maar die ook nog eens hele mooie vacht- en oogkleur hebben, (half-)lange haren, weelderige vachten en prachtige kleuren.... Welkom in de wereld van de raskat!

Soms is het helemaal nog niet duidelijk: Je surft wat rond op het internet, checkt je Facebook en opeens zie je daar op je scherm de liefde van je leven! Een prachtige kat... het kan zomaar zijn dat dit een rasloze kat is, maar de kans is aanwezig dat dit een raskat is!... Welkom in de wereld van de raskat!

Ik snap het helemaal... je wilt zo snel mogelijk dat ene mooie kitten, je wilt mailen, bellen, whatsappen en liefst vandaag nog je kitten op gaan halen!
Héél soms lukt dat ook, maar ben je spontaan en op slag verliefd op een raskat dan is het slim je eerst even goed voor te bereiden!

Eerste hulp bij plotselinge drang tot aankoop:

 • Lees welk ras het is, zoek op het internet eerst meer informatie over het ras. Controleer of je de omgeving en aandacht kan bieden die bij het ras past.
 • Alle op deze pagina getoonde katten zijn raskatten, dat betekent dat de kittens NIET gratis zijn. Houd rekening met een aanschafprijs vanaf € 650 en hoger
 • Ze zien er zo schattig uit die kittens, maar een kat wordt gemiddeld zo’n 14 - 17 jaar. Je koopt ze dus niet voor even, maar voor een heel leven.

Toch nog steeds overtuigd dat dit dé kat is waar je je hele leven al op hebt gewacht? ....

 • Kijk op: wat kost een raskat? en kijk wat de gemiddelde prijs is van het ras van je keuze
 • Past de prijs van de aanschaf binnen je budget? Houd er dan ook rekening mee dat je ook nog budget over moet houden voor een kattenbak, krabpaal, voeding, dierenartskosten etc. etc.

Nog een paar tips

 1. Let er op dat degene die je een raskat aanbied is aangesloten bij een rasvereniging! Nu snap ik dat je niet meteen al die namen van de rasvereniginen (her)kent, daarom vind je hier een overzicht van de rasverenigingen.
 2. Let er op dat degene die je een raskat aanbied deze ook verkoopt mét stamboom. Een kat zonder stamboom is geen raskat!
 3. Er komen erfelijke aandoeningen voor bij (ras)katten. De Catteries laten voordat ze een nestje fokken de ouderdieren testen op erfelijke afwijkingen en virussen. Controleer of de Cattery waar jij jouw kitten hebt gevonden dat ook heeft gedaan! Meer informatie lees je in de blog: Fiv, Felv, HCM, PKD.... wat betekent dat?

Iets om rekening mee te houden

 • Het kan per Cattery verschillen, maar de meeste vragen je toch of er al een andere viervoeter in huis is. Dit is niet om je meteen twee kittens te verkopen, maar over het algemeen zal het voor de kat fijner zijn als hij een maatje heeft. Zeker als je grote gedeelten van de dag afwezig bent voor je werk.
 • Een Cattery zal je vragen om de kat NIET vrij en onbeschermd naar buiten te laten gaan. Een afgeschermde tuin of kattenren zijn dan een prima oplossing.
 • Een contract bij de aanschaf van je kitten is normaal. Daarin staan niet alleen de rechten en plichten in van de Cattery, maar ook die van jou als koper.
 • Er kan een aanbetaling gevraagd worden als je een kitten reserveert.

Zó vervelend! Elke keer als ik bel of mail of kijk zijn de kittens al verkocht, besproken of gereserveerd!

 
Frustrerend

Ja... het kan écht heel frustrerend zijn als je al je voorwerk hebt gedaan, helemaal klaar bent voor je nieuwe huisgenootje... maar elke keer als je reageert, ben je óf net te laat... óf je krijgt niet of niet direct een reactie of mail terug van de Cattery. Ik snap het... helemaal!

Op het moment is er veel meer vraag dan aanbod. Dat betekent dat veel Catteries met een wachtlijst werken of als ze adverteren, de kittens al binnen een uur allemaal verkocht zijn!

Wat kan je doen?

 • Kijk eens bij de links naar de Catteries. Deze staan op ras gesorteerd. Bezoek de websites van de Catteries. Wellicht verwachten ze nog een nestje en kan je contact opnemen!

Ik wens je heel veel plezier en succes met de zoektocht naar je nieuwe huisgenootje! Natuurlijk hoeft het niet zo te zijn dat je persé op zoek bent naar een raskat. Alle katten zijn even leuk, grappig, lief en mooi. Ras of geen ras. Maar ga je voor een raskat? Zorg dan dat je bovenstaande tips leest en een weloverwogen beslissing neemt. Op zoek naar een kitten zonder stamboom? Kijk dan eens in het asiel bij jou in de buurt! Ook deze schatten hebben recht op een mandje met een gouden randje!

Aantal maal gelezen

16615