Skip to main content

28 december 2023

5 Tips voor het vinden van een katvriendelijke huurwoning in Nederland

partnerbijdrage

Het vinden van een katvriendelijke huurwoning is essentieel voor elke katteneigenaar. Katten zijn niet alleen huisdieren; ze zijn deel van de familie. Hun welzijn en geluk zijn cruciaal. Een geschikte woonomgeving voor je kat is belangrijk voor haar gezondheid en gedrag. Daarnaast moet de verhuurder toestaan katten toestaan in huis. Gelukkig zijn er steeds meer verhuurders die openstaan voor huisdieren.

Dit artikel belicht waarom bepaalde kenmerken van een huurwoning belangrijk zijn voor je kat. Denk aan veilige buitenruimtes, rustige omgevingen en voldoende binnenruimte. Deze elementen dragen bij aan een prettige leefomgeving voor zowel de kat als de eigenaar. Als je goed voor je kat zorgt, zal je kat goed voor jou zorgen. Hoe werkt dat precies? Lees hier 7 positieve effecten van katten op je gezondheid door RTL Nieuws.

Tip 1: Verdiep je in de huurwoningen

Een grondige zoektocht naar katvriendelijke huurwoningen start online. Gebruik huurwebsites zoals Huurportaal om een geschikte woning te vinden. Huurportaal heeft meestal rond de 10.000 beschikbare huurwoningen in Nederland. In de beschrijving staat vrijwel altijd vermeld of huisdieren zijn toegestaan of niet. Contact met de verhuurder is makkelijk in geval van interesse.
 
Huurportaal heeft een breed aanbod. Er is veel variatie in zowel de prijs als de grootte van de woningen. Of je nu een klein appartement zoekt of een ruime eengezinswoning, er zit vast iets bij dat binnen je budget en wensen past. Specifiek voor Maastricht biedt Huurportaal bijvoorbeeld 250 woningen aan met een breed scala aan prijzen, variërend van slechts € 190 tot € 6000 per maand.

In Jouswerd zijn er maar liefst 8449 woningen beschikbaar, met prijzen beginnend bij € 125. Dit geeft je een ruime keuze aan huurwoningen, of je nu op zoek bent naar een huis, studio, appartement, kamer of studentenappartement.
 
Let bij het zoeken ook op de omgeving van de woning. Een rustige buurt met groen is ideaal voor katten. Zoek gericht en maak gebruik van alle beschikbare opties om jouw perfecte katvriendelijke woning te vinden.

Tip 2: Ken de wet- en regelgeving

Het begrijpen van de Nederlandse wetgeving over huisdieren in huurwoningen is van belang in een nieuwe huurwoning

 • Recht op huisdieren: In veel gevallen mag je huisdieren houden. Dit hangt af van je huurcontract.
 • Lees het contract: Controleer of er clausules zijn die huisdieren verbieden.
 • Voorkom overlast: Zorg dat je huisdier geen hinder veroorzaakt voor buren. Dit is essentieel.
 • Geschikte woning: Kies een woning die past bij de behoeften van je kat.
 • Communicatie met de verhuurder: Bespreek het houden van huisdieren met je verhuurder. Dit voorkomt problemen later.
 • Verantwoordelijkheid: Als huurder ben je verantwoordelijk voor je huisdier. Zorg dat je kat geen schade veroorzaakt.

Door deze regels te kennen, vind je gemakkelijker een geschikte en katvriendelijke huurwoning. Het zorgt voor een prettige leefomgeving voor jou en je huisdier.

Tip 3: Blijf op de begane grond

Het is aan te raden om te kijken naar woningen op de begane grond met toegang tot een tuin. Een woning op de begane grond biedt de mogelijkheid om een kattenluik te installeren. Dit is ideaal, omdat een kat graag naar buiten gaat en zo zijn natuurlijke gedrag kan uitoefenen.

Bovendien zorgt de toegang tot buiten ervoor dat de kat minder snel voor overlast zorgt binnenshuis. Lees hier hoe je kunt voorkomen dat je kat aan je meubilair krabt. De kat kan zijn energie kwijt buiten en hoeft niet te krabben aan meubels of te miauwen bij de voordeur. Kortom, met een kattenluik heeft de kat de vrijheid om naar buiten te gaan en wordt binnenshuis overlast voorkomen.

Tip 4: De ideale omgeving voor je nieuwe kitten

Hier zijn enkele belangrijke tips voor het creëren van een katvriendelijke huurwoning:

Veilige buitenruimte
 • Een afgesloten tuin of balkon is ideaal, zodat je kat niet kan ontsnappen. Controleer of er geen spleten zijn waar de kat doorheen kan.
 • Plaats stevige horren voor open ramen en deuren naar buiten, zodat de kat niet naar buiten kan glippen.
 • Verwijder giftige planten en zorg dat er geen gevaarlijke objecten in de tuin liggen.
Rustige binnenomgeving
 • Voorzie voldoende schuilplekjes zoals dozen, manden en kleedjes waar je kat zich kan terugtrekken.
 • Beperk harde muziek of andere rumoerige activiteiten die stress kunnen veroorzaken.
Speel- en klimmogelijkheden
Veiligheid binnenshuis
 • Zorg dat losse voorwerpen niet van hoogte kunnen vallen.
 • Berg giftige schoonmaakmiddelen hoog op in afgesloten kasten.
 • Controleer of elektriciteitssnoeren veilig weggewerkt zijn.


Door deze elementen in je woning te integreren, creëer je een omgeving waar je kat zich thuis en veilig voelt. Dit bevordert een gelukkig en gezond leven voor je huisdier. Lees meer over 4 leuke cadeaus om je binnenkat te vermaken.

Tip 5: Plan voor de lange termijn

Bij het kiezen van een huurhuis is het belangrijk om aan de toekomst te denken, zowel voor jou als je kat. Overweeg factoren zoals de stabiliteit van de huur, de mogelijkheid tot verlenging van het contract, en de levensfase van je kat. Zorg dat de woning ook op lange termijn aan jullie behoeften voldoet.
 
Denk aan de toegankelijkheid voor een oudere kat of voldoende ruimte als je gezinssituatie verandert. Een langdurig gelukkig thuis creëren betekent een stabiele en comfortabele omgeving waar jij en je huisdier samen kunnen groeien en genieten. Klaar voor de verhuizing? Lees dan hier 5 tips om je kat te laten wennen aan je nieuwe huurhuis.

Aantal maal gelezen

1072